Uutiset

28.03.2022

Valtakunnallisen IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun osallistumisaika päättyi 14.2.2022. Kilpailukansliassa eletään ilahtuneissa tunnelmissa, sillä kilpailuun saapui ennätykselliset 47 sävellystä! Sävellyksiä on lähetetty postileimojen perusteella ympäri Suomea, mikä on osoitus siitä, että tieto kilpailusta on saavuttanut laajalti nuoret säveltäjät. Sekä kansainvälisen että lapsille ja nuorille suunnatun sävellyskilpailun osanottajamäärät ovat kasvaneet siis tasaisesti kerta toisensa jälkeen. Edelliseen lasten ja nuorten kilpailuun vuonna 2017 saapui 42 sävellystä. Klami-kilpailun merkitys ja tunnettuus kasvavat siis kerta kerralta. Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on osanottajamäärältään suurimpia sävellyskilpailuja maailmanlaajuisesti ja Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on lajissaan ainutlaatuinen kokonaisuus ja upea oppimisprosessi nuorille säveltäjille.

Tuomaristo ja kilpailun järjestäjät erittäin ilahtuneita osanottajamäärästä

Sävellyskilpailun tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev. Jury ja kilpailun järjestäjät kommentoivat kilpailun osanottajamäärää seuraavasti: ”Erityisen ilahduttavaa on, että nuorilla on ollut suurta innostusta säveltämiseen ja uuden musiikin luomiseen myös näinä haastavina aikoina. Kilpailun kannustuslauseena onkin ollut ’Sävellä äänesi esiin!’, millä on viitattu mm. siihen, että jokaista nuorta säveltäjää ja kilpailuun osallistujaa on haluttu rohkaista oman musiikillisen äänen ja tyylin käyttämiseen omaa sävellystä luodessaan. Samalla on kannustettu myös oman musiikillisen mielikuvituksen hyödyntämiseen. On todella inspiroivaa ja koskettavaa päästä kuulemaan tätä musiikkia livenä kilpailun marraskuisissa finaalikonserteissa Kymi Sinfoniettan muusikoiden esittämänä.”       

Tuomaristo kokoontuu keväällä 2022 valitsemaan anonyymien sävellysten joukosta teokset kilpailun finaaliin. Nämä noin kymmenen sävellystä esitetään kilpailun kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2022. Finaaliin valitut säveltäjät pääsevät itse mukaan teostensa harjoitteluprosessiin ja kuulemaan säveltämäänsä musiikkia todennäköisesti ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä! Konserteissa finaaliteokset esittää Kymi Sinfonietta. Orkesterin muusikot toimivat lisäksi pienempien kamarikokoonpanojen esiintyjinä. Kilpailu tiivistyy huippujännittäviin tunnelmiin, kun tuomaristo päättää kilpailun lopputuloksen Kotkan ja Kouvolan finaalikonsertit kuultuaan. Konserttien kapellimestarina on Atso Almila.

Suuri osanottajamäärä on osoitus siitä, että tämänkaltaiselle sävellyskilpailulle on olemassa selkeä tilaus. Suosioon on vaikuttanut kilpailun nimekkään ja ammattitaitoisen tuomariston ohella varmasti myös se, että kilpailussa on vahva kannustamisen näkökulma: kilpailun finaaliin valitut nuoret pääsevät mukaan finaalikonserttien harjoitusprosessiin ja tutustumaan myös muihin säveltäviin nuoriin.

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi.

17.03.2021

TIEDOTE 19.3.2021

Maailman merkittävimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuva Uuno Klami -sävellyskilpailu kutsuu kaikki säveltämisestä innostuneet lapset ja nuoret tervetulleiksi osallistumaan IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailuun! Vuosina 2021–2022 järjestettävä kansallinen sävellyskilpailu on tarkoitettu 10–19-vuotiaille sävellyksenharrastajille ja -opiskelijoille. Lajissaan ainutlaatuinen kilpailu tähtää uuden nuoren säveltäjäsukupolven kannustamiseen ja rohkaisee oman musiikillisen äänen esilletuomiseen – vain mielikuvitus on rajana. Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu esittelee tulevaisuuden säveltäjänimien musiikkia.

Kilpailu jakautuu 10–14-vuotiaiden ja 15–19-vuotiaiden ikäsarjaan. Sävellykset tulee postittaa kilpailukansliaan viimeistään 14.2.2022. Tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, jotka lukeutuvat tunnetuimpien nykysäveltäjiemme joukkoon. Säveltäjyyden ohella tuomariston jäseniä yhdistää aito kiinnostus lasten ja nuorten luovaa musiikillista ajatusmaailmaa kohtaan. Teosten arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa kevättalvella 2022 jury valitsee anonyymien sävellysten joukosta molemmista sarjoista parhaat teokset esitettäväksi kilpailun finaalikonserteissa syyskaudella 2022. 

 


Vuoden 2012 finalistit

Jury tekee lopullisen päätöksensä vasta finaalikonsertit kuultuaan 

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu huipentuu syyskaudella 2022 Kotkassa ja Kouvolassa pidettäviin finaalikonsertteihin, joissa orkesterina on Kymi Sinfonietta ja kapellimestarina myös kilpailun tuomaristossa vaikuttava Atso Almila. Kaikki noin kymmenen finaaliin valittua nuorta saapuu finaaliviikolla Kymenlaaksoon, missä he pääsevät osallistumaan finaalikonserttien orkesteriharjoituksiin. Ja mikä parasta, samalla heille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä jo ennen jännittäviä finaalikonsertteja! Ammattimuusikkojen myönteinen palaute ja tuomariston perehdytykset säveltäjän ammattiin kilpailun aikana ja sen jälkeen sekä omanikäisten säveltävien nuorten kohtaaminen onkin koettu kannustavina elementteinä kilpailussa.

 

Kilpailun merkitys valtakunnallisesti

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa laatuaan Suomessa, siihen saapuneiden sävellysten määrä ja sisältö ovat ilahduttaneet sekä tapahtuman järjestäjiä että tuomaristoa kerta toisensa jälkeen. Säveltävien lasten ja nuorten luoma musiikki ja heistä säteilevä luova into ovat inspiroineet myös muita mukana olevia tahoja ammattimuusikoista yleisöön. Kilpailu on saanut erittäin hyvää palautetta edellisten kilpailujen finalisteilta, sillä on ollut merkittävä vaikutus nuorten musiikillisiin pyrkimyksiin pitkälle tulevaisuuteen. Kilpailussa on vahva pedagoginen näkökulma, joka vahvistaa myös musiikkioppilaitosten ja -luokkien tekemää työtä: ammattiorkesterin kanssa työskentelyyn avautuu erittäin harvoin mahdollisuus sävellysharrastuksen tai -uran tässä vaiheessa, millä on erittäin suuri merkitys finalistien tulevaisuuden kannalta. 

 

Kilpailun säännöt ja ilmoittautumiskaavake: www.klamicompetition.fi 

 

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, 

toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi