Sävellä äänesi esiin! IV LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILU kutsuu säveltämään

TIEDOTE 19.3.2021

Maailman merkittävimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuva Uuno Klami -sävellyskilpailu kutsuu kaikki säveltämisestä innostuneet lapset ja nuoret tervetulleiksi osallistumaan IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailuun! Vuosina 2021–2022 järjestettävä kansallinen sävellyskilpailu on tarkoitettu 10–19-vuotiaille sävellyksenharrastajille ja -opiskelijoille. Lajissaan ainutlaatuinen kilpailu tähtää uuden nuoren säveltäjäsukupolven kannustamiseen ja rohkaisee oman musiikillisen äänen esilletuomiseen – vain mielikuvitus on rajana. Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu esittelee tulevaisuuden säveltäjänimien musiikkia.

Kilpailu jakautuu 10–14-vuotiaiden ja 15–19-vuotiaiden ikäsarjaan. Sävellykset tulee postittaa kilpailukansliaan viimeistään 14.2.2022. Tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, jotka lukeutuvat tunnetuimpien nykysäveltäjiemme joukkoon. Säveltäjyyden ohella tuomariston jäseniä yhdistää aito kiinnostus lasten ja nuorten luovaa musiikillista ajatusmaailmaa kohtaan. Teosten arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa kevättalvella 2022 jury valitsee anonyymien sävellysten joukosta molemmista sarjoista parhaat teokset esitettäväksi kilpailun finaalikonserteissa syyskaudella 2022. 

 


Vuoden 2012 finalistit

Jury tekee lopullisen päätöksensä vasta finaalikonsertit kuultuaan 

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu huipentuu syyskaudella 2022 Kotkassa ja Kouvolassa pidettäviin finaalikonsertteihin, joissa orkesterina on Kymi Sinfonietta ja kapellimestarina myös kilpailun tuomaristossa vaikuttava Atso Almila. Kaikki noin kymmenen finaaliin valittua nuorta saapuu finaaliviikolla Kymenlaaksoon, missä he pääsevät osallistumaan finaalikonserttien orkesteriharjoituksiin. Ja mikä parasta, samalla heille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä jo ennen jännittäviä finaalikonsertteja! Ammattimuusikkojen myönteinen palaute ja tuomariston perehdytykset säveltäjän ammattiin kilpailun aikana ja sen jälkeen sekä omanikäisten säveltävien nuorten kohtaaminen onkin koettu kannustavina elementteinä kilpailussa.

 

Kilpailun merkitys valtakunnallisesti

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa laatuaan Suomessa, siihen saapuneiden sävellysten määrä ja sisältö ovat ilahduttaneet sekä tapahtuman järjestäjiä että tuomaristoa kerta toisensa jälkeen. Säveltävien lasten ja nuorten luoma musiikki ja heistä säteilevä luova into ovat inspiroineet myös muita mukana olevia tahoja ammattimuusikoista yleisöön. Kilpailu on saanut erittäin hyvää palautetta edellisten kilpailujen finalisteilta, sillä on ollut merkittävä vaikutus nuorten musiikillisiin pyrkimyksiin pitkälle tulevaisuuteen. Kilpailussa on vahva pedagoginen näkökulma, joka vahvistaa myös musiikkioppilaitosten ja -luokkien tekemää työtä: ammattiorkesterin kanssa työskentelyyn avautuu erittäin harvoin mahdollisuus sävellysharrastuksen tai -uran tässä vaiheessa, millä on erittäin suuri merkitys finalistien tulevaisuuden kannalta. 

 

Kilpailun säännöt ja ilmoittautumiskaavake: www.klamicompetition.fi 

 

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, 

toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi