Kilpailuorkesteri ja kapellimestari

 

Kymi Sinfonietta aloitti toimintansa 1.1.1999 kun Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkesterit yhdistettiin vuoden 1998 lopussa. Tällä hetkellä Kymi Sinfoniettan normaalissa kokoonpanossa on kaikkiaan 33 muusikkoa. Orkesterin ylläpitäjä on Kymenlaakson Orkesteri Oy, jonka omistavat Kotkan (2/3) ja Kouvolan (1/3) kaupungit. Tämän ainutlaatuisen kahden kaupungin orkesterin toiminta on monipuolista ja aktiivista. Kymi Sinfoniettan laaja, kiitosta saanut ohjelmisto ja korkeatasoinen taiteellinen toiminta suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan.
Kymi Sinfoniettan ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Juha Nikkola. Vuosina 2004–2006 Kymi Sinfoniettan päävierailijana oli Dmitri Slobodeniouk. Vuoden 2007 alusta kesään 2014 saakka taiteellisena johtajana toimi japanilainen Yasuo Shinozaki. Virolainen kapellimestari Olari Elts toimi orkesterin taiteellisena neuvonantajana vuoden 2018 alusta vuoden 2022 loppuun.
Kymi Sinfonietta konsertoi säännöllisesti Kotkassa ja kaksi kolmasosaa konserteista toistetaan Kouvolassa. Orkesteri vierailee myös muualla Suomessa sekä ulkomailla. Kymi Sinfoniettan ohjelmisto on laaja ulottuen kamarimusiikista sinfonioihin, vanhasta uusimpaan musiikkiin, innovatiivisia aluevaltauksia unohtamatta.
Normaalin konserttitoimintansa lisäksi Kymi Sinfonietta vierailee myös muualla Suomessa sekä ulkomailla. Orkesteri on esiintynyt menestyksekkäästi myös valtakunnan rajojen ulkopuolella, kuten Pietarissa 2003, 2012 ja 2013, Hollannin Heerlenissä 2007, kiertueellaan Kiinassa 2008, Lontoon Cadogan Hallin konserttisarjassa 2010, Latvian valtionkuoron kutsumana Riiassa maaliskuussa 2011 ja Tallinnassa yhdessä Tallinnan kamariorkesterin kanssa vuonna 2015. Orkesteri esiintyi syyskaudella 2022 Tallinnassa (yhteiskonsertti Tallinnan kamariorkesterin kanssa).
Kymi Sinfonietta on herättänyt kansainvälistä huomiota myös toimiessaan vuosina 2004, 2009, 2014 ja 2019 Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun Eurooppaan radioitujen finaalikonserttien esittäjänä. Kymi Sinfonietta toimii myös ainutlaatuisen Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun orkesterina.

Barcelonassa syntynyt Ernest Martínez Izquierdo (s. 1962) on Pamplonan Navarren sinfoniaorkesterin kunniakapellimestari ja Barcelona 216 -yhtyeen päävierailija. Vuodesta 2019 lähtien hän on toiminut myös vierailevana professorina ESMUC:ssa (Katalonian musiikkikorkeakoulu Barcelonassa).

Opiskeltuaan Barcelonassa ja Pariisissa Martínez Izquierdon kapellimestariura lähti käyntiin vuonna 1985 hänen perustettuaan Barcelona 216 -yhtyeen, joka on erikoistunut nykymusiikkiin. Yhtye on esittänyt nykymusiikkia monilla arvostetuilla festivaaleilla. Vuonna 1988 hänet nimitettiin Espanjan kansallisen orkesterin avustavaksi kapellimestariksi ja vuonna 1989 säveltäjä-kapellimestari Pierre Boulez kutsui hänet assistentikseen Ensemble Intercontemporainiin Pariisiin. Vuosien 1997-2013 aikana hän toimi Navarran sinfoniaorkesterin ja vuosina 2002-2006 Barcelonan sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana, vuodesta 2009 lähtien päävierailijana.
 
Näiden tehtävien lisäksi hän on johtanut tärkeimpiä espanjalaisia orkestereita ja yhtyeitä. Kansainvälisesti hän on työskennellyt esimerkiksi Tokion, Kioton ja Radion sinfoniaorkestereiden, Helsingin kaupunginorkesterin, Trondheimin sinfoniaorkesterin, Ranskan radion orkesterin, Lyonin kansallisen sinfoniaorkesterin, Varsovan filharmonisen orkesterin, Gulbenkian-orkesterin (Lissabon), Porton sinfoniaorkesterin, Sinfonica Municipal de São Paulon, Zagrebin filharmonisen orkesterin, Orchestra Comunale di Bolognan, Antwerpenin Beethoven-akatemian ja Tonkünstler-Orchesterin (Wien) kanssa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä erilaisten yhtyeiden kuten Montrealin Ensemble Contemporainin, Ensemble Modernin, Trondheim Sinfoniettan, Klangforum Wienin ja Avantin kanssa.

Oopperamaailmassa Martínez Izquierdo on johtanut upeita esityksiä kuten Kaija Saariahon oopperan ’Adriana Mater’(ensi-illat Kansallisoopperassa ja Santa Fe -oopperassa Yhdysvalloissa), W. A. Mozartin ’Figaron häät’, C. Orffin ’Carmina Buranan’ ja Kaija Saariahon ’L'Amour de loinin’ Quebecin oopperassa sekä Martin Matalonin ’L'ombre de Venceslaon’ maailman ensi-illan Rennesissä vuonna 2016 ja muita tuotantoja Avignonissa, Toulousessa ja Marseillessa. Tammi-helmikuussa 2018 hän johti sarjan esityksiä Kaija Saariahon oopperasta ’Vain ääni jää’ Pariisin kansallisoopperassa – tuotanto, jonka hän johti uudelleen Teatro Real de Madridissa ja Lincoln Centerissä New Yorkissa marraskuussa 2018.

Levytyksiä hän on tehnyt Deutsche Grammophonille, Telarcille, Harmonia Mundille, Col Legnolle, Ircamille, Stradivariusille ja Naxosille.
Hänelle on myönnetty useita palkintoja, mukaan lukien Ojo Crítico, Espanjan kansallisradion klassisen jaoston palkinto vuonna 1995, Katalonian Roland -journalistien klassisen musiikin palkinto vuonna 2000, Barcelonan kaupungin palkinto vuonna 2001, latinalainen Grammy-palkinto vuonna 2006 ja Diapason d'Or vuonna 2012. Vuodesta 2006 lähtien hän on ollut Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordin jäsen. Suomen valtio palkitsi hänet Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan merkillä vuonna 2018.