Kilpailuorkesteri ja kapellimestari

 

Kymi Sinfonietta aloitti toimintansa 1.1.1999 kun Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkesterit yhdistettiin vuoden 1998 lopussa. Tällä hetkellä Kymi Sinfoniettan normaalissa kokoonpanossa on kaikkiaan 33 muusikkoa. Orkesterin ylläpitäjä on Kymenlaakson Orkesteri Oy, jonka omistavat Kotkan (2/3) ja Kouvolan (1/3) kaupungit. Tämän ainutlaatuisen kahden kaupungin orkesterin toiminta on monipuolista ja aktiivista. Kymi Sinfoniettan laaja, kiitosta saanut ohjelmisto ja korkeatasoinen taiteellinen toiminta suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan.
Kymi Sinfoniettan ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Juha Nikkola. Vuosina 2004–2006 Kymi Sinfoniettan päävierailijana oli Dmitri Slobodeniouk. Vuoden 2007 alusta kesään 2014 saakka taiteellisena johtajana toimi japanilainen Yasuo Shinozaki. Virolainen kapellimestari Olari Elts toimi orkesterin taiteellisena neuvonantajana vuoden 2018 alusta vuoden 2022 loppuun.
Kymi Sinfonietta konsertoi säännöllisesti Kotkassa ja kaksi kolmasosaa konserteista toistetaan Kouvolassa. Orkesteri vierailee myös muualla Suomessa sekä ulkomailla. Kymi Sinfoniettan ohjelmisto on laaja ulottuen kamarimusiikista sinfonioihin, vanhasta uusimpaan musiikkiin, innovatiivisia aluevaltauksia unohtamatta.
Normaalin konserttitoimintansa lisäksi Kymi Sinfonietta vierailee myös muualla Suomessa sekä ulkomailla. Orkesteri on esiintynyt menestyksekkäästi myös valtakunnan rajojen ulkopuolella, kuten Pietarissa 2003, 2012 ja 2013, Hollannin Heerlenissä 2007, kiertueellaan Kiinassa 2008, Lontoon Cadogan Hallin konserttisarjassa 2010, Latvian valtionkuoron kutsumana Riiassa maaliskuussa 2011 ja Tallinnassa yhdessä Tallinnan kamariorkesterin kanssa vuonna 2015. Orkesteri esiintyi syyskaudella 2022 Tallinnassa (yhteiskonsertti Tallinnan kamariorkesterin kanssa).
Kymi Sinfonietta on herättänyt kansainvälistä huomiota myös toimiessaan vuosina 2004, 2009, 2014 ja 2019 Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun Eurooppaan radioitujen finaalikonserttien esittäjänä. Kymi Sinfonietta toimii myös ainutlaatuisen Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun orkesterina.

 

Anna-Maria Helsing on kerännyt mainetta erityisesti johtavien pohjoismaisten orkesterien ja oopperatalojen kapellimestarina. Erityisen lähellä Helsingin sydäntä ovat modernismi ja nykymusiikki. Vuosina 2010-2013 Helsing toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina, ja oli samalla ensimmäinen ylikapellimestariksi nimitetty nainen Suomessa. Vuonna 2020 hän aloitti kautensa BBC Concert Orchestran päävierailijana sekä arvostetun, Pietarsaaressa järjestettävän kamarimusiikkifestivaalin Ruskin taiteellisena johtajana.

Helsing on johtanut kaikkia Pohjoismaiden suurimpia orkestereita. Hän teki oopperadebyyt-
tinsä Suomen Kansallisoopperassa Kaija Saariahon ’Adriana Mater’ -oopperassa ja on johtanut useita maailman kantaesityksiä, viimeisimmäksi Karólina Eiriksdottirin ’Lisbetan’, Svitlana Azarovan oopperan ’Momo ja aikavarkaat’ Tanskan kuninkaallisessa oopperassa sekä Karólína Eiríksdóttirin ’Magnus-Marian’ kiertueella Pohjoismaissa. Tulevia kohokohtia ovat hänen debyyttinsä Royal Philharmonicissa, Musikkollegium Winterthurissa ja uudelleenvierailut Radion sinfoniaorkesterissa, Islannin sinfoniaorkesterissa, Sinfonia Lahdessa, Turun filharmonisessa orkesterissa, Odensen sinfoniaorkesterissa, Kuopion kaupunginorkesterissa, Västeras Sinfoniettassa ja Sinfonia Nord Icelandissa.

Päätettyään opintonsa Sibelius-Akatemiassa Leif Segerstamin kapellimestariluokalla Helsing sai kutsun osallistua Lontoossa Allianz-säätiön kansainväliseen Conductors’ Academy -koulutukseen, jossa häntä ohjasivat mm. Esa-Pekka Salonen ja Gustavo Dudamel. Vuonna 1999 Helsing voitti ensimmäisen palkinnon Varsovan kansainvälisessä uuden musiikin kilpailussa nuorille taiteilijoille. Hän suoritti viulunsoiton diplomitutkinnon Pietarsaaren konservatoriossa sekä Bydgoszczin musiikkikorkeakoulussa Puolassa ja on osallistunut Jorma Panulan, Vladimir Jurowskin ja John Carewen mestarikursseille.