Kilpailuorkesteri ja kapellimestari

 

Kymi Sinfonietta aloitti toimintansa 1.1.1999. Vuoden 1998 lopussa yhdistettyjen Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista koostuvassa, energisessä sinfonietta-kokoonpanossa on kaikkiaan 32 soittajaa. Orkesterin ylläpitäjä on Kymenlaakson Orkesteri Oy, jonka omistavat Kotkan ja Kouvolan kaupungit. Tämän ainutlaatuisen kahden kaupungin orkesterin toiminta on ollut monipuolista ja aktiivista. Kymi Sinfoniettan laaja, kiitosta saanut ohjelmisto sekä korkealla tasolla ja palavalla tunteella soitetut konsertit suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan.
Kymi Sinfoniettan ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Juha Nikkola. Vuosina 2004–2006 Kymi Sinfoniettan päävierailijana oli Dmitri Slobodeniouk. Vuoden 2007 alusta kesään 2014 saakka taiteellisena johtajana toimi Yasuo Shinozaki. Kymi Sinfonietta kiinnitti kapellimestari Olari Eltsin taiteelliseksi neuvonantajakseen 1.1.2018 alkaen
Kymi Sinfonietta konsertoi keskiviikkoisin Kotkan konserttitalolla ja torstaisin Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa tai Kuusankoskitalolla. Orkesterin ohjelmisto on laaja ulottuen kamarimusiikista sinfonioihin, vanhasta uusimpaan musiikkiin, innovatiivisia aluevaltauksia unohtamatta. Orkesteri on esiintynyt menestyksekkäästi myös valtakunnan rajojen ulkopuolella, kuten Pietarissa 2003, 2012 ja 2013, Hollannin Heerlenissä 2007, kiertueellaan Kiinassa 2008, Lontoon Cadogan Hallin konserttisarjassa 2010 sekä Latvian valtionkuoron kutsumana Riiassa maaliskuussa 2011.
Kymi Sinfonietta on herättänyt kansainvälistä huomiota myös toimiessaan vuosina 2004, 2009 ja 2014 Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun Eurooppaan radioitujen finaalikonserttien esittäjänä. 
Kymi Sinfoniettalta on ilmestynyt kolme kiitettyä levytystä Alba-levymerkillä: Uuno Klamin, Eero Kestin ja Toivo Kuulan musiikkia sisältävä Klami Rhapsodie 2002, Toivo Pekkasen tekstiin perustuva Jukka Linkolan säveltämä ooppera ’Täyttyneiden toiveiden maa’ 2004 sekä Uuno Klamin musiikkia sisältävä KymiScenes 2007. Vuonna 2017 Kymi Sinfoniettalta ilmestyi yhteistyössä pitkänlinjan musiikkikasvattajien, Alba-levy-yhtiön ja Teos-kustannusosakeyhtiön kanssa Hilla ja Liisi -kirjalevy.
 

 

 

Olari Elts (s. 1971) on saavuttanut huomiota kansainvälisellä musiikkikentällä kekseliään ja omaperäisen ohjelmistosuunnittelun ansiosta. Eltsin johtamien orkestereiden joukkoon lukeutuvat mm. Leipzigin Gewandhaus-orkesteri, Rotterdamin filharmoninen orkesteri, Wienin sinfonikot, Birminghamin sinfoniaorkesteri, Tanskan kansallinen sinfoniaorkesteri, Alankomaiden radion filharmoninen orkesteri, Ranskan kansallisorkesteri, Lyonin kansallisorkesteri, Orquesta Sinfonica do Porto Casa da Musica, Seattlen sinfoniaorkesteri, Ottawan kansallisen taidekeskuksen orkesteri, Yomiuri Nipponin sinfoniaorkesteri, Malesian filharmoninen orkesteri ja Melbournen sinfoniaorkesteri. Hän tekee yhteistyötä lukuisten kansainvälistä mainetta niittäneiden solistien kanssa, näihin lukeutuvat Jean-Efflam Bavouzet, Gautier ja Renaud Capuçon, Brett Dean, Isabelle Faust, Alban Gerhardt, Martin Grubinger, Martin Helmchen, Stephen Hough, Felix Kleiser, Kari Kriikku, Sally Matthews, Karita Mattila, Maxim Rysanov, Baiba Skride, Lara St. John, Simon Trpčeski ja Antoine Tamastit. Kaudella 2017-18 Elts palaa johtamaan Radion sinfoniaorkesteria, Skotlannin kamariorkesteria, Dublinin RTE-orkesteria, Ulster Orchestraa, Varsovan filharmonikkoja, Slovenian filharmonista orkesteria Llubljanassa ja Robert-Schumann Philharmonie Chemnitzia sekä vierailee ensimmäistä kertaa Soulin filharmonisessa orkesterissa. Elts on mukana myös tallinnalaisen teatteri NO99:n genrerajat ylittävässä, Berliinin konserttitalossa esitettävässä teatterikonserttiproduktiossa, joka yhdistää Mendelssohnin musiikin Shakespearen näytelmään Kesäyön unelma. Leonard Bernsteinin 100-vuotisjuhlan kunniaksi Elts johtaa Luxemburgin filharmonista orkesteria ja Porto Casa da Musica -sinfoniaorkesteria Alaston satama -elokuvan näytöksissä.
Virolaissäveltäjä Heino Ellerin sävellysten levytysprojekti jatkuu Viron kansallisen sinfoniaorkesterin ja viulusolisti Baiba Skriden kanssa sisältäen mm. Ellerin viulukonserton. Eltsin, Tapiola Sinfoniettan ja Ondine-levymerkin yhteistyö jatkuu Erkki-Sven Tüürin tuotannon parissa, levytysvuorossa ovat alttoviulukonsertto, sinfonia nro 5 sähkökitaralle, orkesterille ja big bandille sekä harmonikkakonsertto Prophecy. Eltsin ja Helsingin kaupunginorkesterin Brahmsin sovitusten levytys vuodelta 2016 on saanut loistavat arviot. 
Oopperan puolella Elts on johtanut mm. Jevgeni Oneginin Arctic Operan kiertueella Norjassa vuonna 2015, Brittenin Albert Herringin ja Puccinin Il Tritticon Viron kansallisoopperassa ja Mozartin Don Giovannin ja Idomeneon sekä Latvian että Viron kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Berliozin Faustin tuomion hän johti Rennes-oopperatalossa. 
Elts on Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja ja Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailija. Vuosina 2011–2014 Elts oli Helsingin kaupunginorkesterin ja vuosina 2006-2012 Orchestre de Bretagnen päävierailija. Elts oli Skotlannin kamariorkesterin päävierailija vuosina 2007-2010 ja Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin ylikapellimestari vuosina 2001-2006. Elts on uuden musiikin yhtyeen, NYYD Ensemblen perustaja.