IV LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUN FINALISTIT VALITTU

Ennätyksellisen osanottajamäärän keränneen IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit on valittu. Kilpailun tuomaristo, johon kuuluvat säveltäjät Atso Almila, Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, valitsi 26.4.2022 kokouksessaan kilpailun finaaliin alla olevat teokset anonyymien sävellysten joukosta. Kymi Sinfonietta esittää nämä kaikki teokset finaalikonserteissa marraskuussa 2022 Kotkassa ja Kouvolassa. Yle radioi toisen finaalikonsertin.

10-14-vuotiaiden sarja:

 • Samuel Ahonen (12, Tampere): Saame
 • Niilo Halminen (14, Kangasala): Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle
 • Siiri Koivula (11, Helsinki): Koralliriutta
 • Vilho Perttilä (14, Järvenpää): Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi
 • Justiina Syrjänen (10, Hamina): Consertino h-molli n.o. 2, osa 1: Hetki

15-19-vuotiaiden sarja:

 • Sointu Aalto (17, Edmonton, Kanada): Trapdoors, Elliptical Paths that Guide us Inward, Love, Observations in Population Dynamics, and the Semiotics of the Sky
 • Alex Halme (19, Espoo): Vivace pianolle ja jousiorkesterille                       
 • Sofia Kiviniemi (18, Helsinki): from -21 to +35 
 • Gabriel Kivivuori Sereno (18, Joensuu): La pájara
 • Jino Pieviläinen (16, Kajaani): Poéme tragique op. 14

Tuomaristo onnittelee finalisteja. Juryn puheenjohtaja Atso Almila kommentoi tuomariston päätöstä seuraavasti: ”Pandemian vuoksi hiljaisista kulttuurivuosista huolimatta into osallistua kilpailuun oli ihailtavan suuri. Saimme korkealaatuisia ja todella kaikessa erilaisuudessaan hyvin kiinnostavia sävellyksiä tutkittaviksemme, eikä valinta monien hyvien kesken finaaliin pääsijöiksi ollut aivan helppo." Finaaliteosten joukossa on sävellyksiä sekä sinfonietta-kokoonpanolle että kamarimusiikkikokoonpanoille. Kaikki finaaliteokset kuullaan Kymi Sinfoniettan esittämänä kahdessa finaalikonsertissa marraskuussa 2022. Finalistit ja tuomaristo ovat paikalla paitsi finaalikonserteissa myös orkesteriharjoituksissa.

Finaaliin valittujen teosten lisäksi tuomaristo on koostanut listan erityismaininnan saaneista teoksista. Nämä teokset ovat:

Erityismaininnan saaneet teokset:

 • Miika Brockman (12, Oulu): Seikkailu
 • Otso Kallio (13, Espoo): Part 1
 • Kasperi Kotimäki (19, Tampere): Fata viam invenient, Kohtalot löytävät tien
 • Olli Oksanen (12, Helsinki): Pyöräretki
 • Lauri Paananen (18, Tupos): Violin Concerto no. 1, mov. 1 - Andante
 • Aada Puukki (18, Uusikaupunki): The Lament of Liars
 • Sanni Saari (18, Sastamala): Mökki (kanteletriolle)
 • Anton Åkerman (16, Böle): Cellosonat              

Kilpailuun tuli ennätysmäärä sävellyksiä – osanottajamäärä kasvanut kerta toisensa jälkeen

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu julkistettiin maaliskuussa 2021. Kilpailuaika päättyi helmikuussa ja kilpailuun saapui määräaikaan mennessä ennätykselliset 47 sävellystä. Näistä 17 kpl osallistui 10–14-vuotiaiden sarjaan ja 30 kpl 15–19-vuotiaiden sarjaan. Yhden sävellyksen tekijöinä oli kaksi säveltäjää, joten kilpailuun osallistui yhteensä 48 nuorta säveltäjää. Nimitietojen perusteella osanottajista 21 oli tyttöjä ja 27 poikia. Nuorten sarjassa oli 18 osanottajaa ja vanhempien sarjassa 30 osallistujaa. Sävellyksiä saapui kilpailuun ympäri Suomea. Olipa yksi sävellyksistä lähetetty Kanadasta saakka.

Kilpailuun osallistuneet nuoret ovat tulevaisuuden säveltäjänimiä. Keskeisenä tarkoituksena kilpailussa on, että saamistaan kokemuksista ja kontakteista nuoret säveltäjät voivat ammentaa tukea ja kannustusta myös tulevissa vaiheissaan musiikin parissa. Kilpailussa onkin vahva pedagoginen näkökulma, joka vahvistaa mm. musiikkioppilaitosten tekemää tärkeää työtä: ammattiorkesterin kanssa työskentelyyn avautuu erittäin harvoin mahdollisuus sävellysharrastuksen tai -uran tässä vaiheessa, millä on erittäin suuri merkitys finalistien tulevaisuuden kannalta.

Finaalikonserttien liput myyntiin 8.8.

Kaikki kymmenen finaalisävellystä kuullaan kahdessa antoisassa finaalikonsertissa, Kotkassa ja Kouvolassa, marraskuussa. Finaalikonsertit järjestetään keskiviikkona 9.11.2022 klo 19 Kotkan konserttitalolla ja torstaina 10.11.2022 klo 19 Kuusankoskitalolla (tulosten julkistaminen ja palkintojenjako). YLE radioi toisen finaalikonsertin suorana lähetyksenä. Kilpailu tiivistyy huippujännittäviin tunnelmiin, kun tuomaristo päättää kilpailun lopputuloksen Kotkan ja Kouvolan finaalikonsertit kuultuaan ja orkesteriharjoituksia seurattuaan. Juryn puheenjohtaja Atso Almila johtaa kilpailun finaalikonsertit, joissa orkesterina taituroi Kymi Sinfonietta. Orkesterin muusikot toimivat myös pienempien kamarimusiikkikokoonpanojen esittäjinä.

Konserttiliput ovat myynnissä 8.8. lähtien Ticketmasterissa. Lippuja voi tiedustella myös orkesteritoimistosta (puh. 05-234 4891) tai tuntia ennen ovelta.

Lisätietoja:

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi