IV LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILU HUIPENTUI TULOSTEN JULKISTAMISEEN KOUVOLASSA

 
(kuva, kaikki finalistit: Petri Hurme / Vinkeä Design Oy)

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ratkennut. Tulosten julkistaminen ja palkintojenjako tapahtui Kouvolassa, Kuusankoskitalolla torstaina 10.11. pidetyn toisen finaalikonsertin jälkeen. Tuomaristo, johon kuuluvat Atso Almila (puheenjohtaja), Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev on jakanut palkintosijat seuraavasti:

10–14-VUOTIAIDEN SARJA:

I sija: Samuel Ahonen (Tampere): Saame

II sija: Justiina Syrjänen (Hamina): Consertino h-molli n.o. 2, osa 1: Hetki

III sija: Siiri Koivula (Helsinki): Koralliriutta

Tunnustuspalkinnot:

Niilo Halminen (Kangasala): Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle

Vilho Perttilä (Järvenpää): Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi

 

15–19-VUOTIAIDEN SARJA:

I sija: Gabriel Kivivuori Sereno (Joensuu): La pájara

II sija: Sofia Kiviniemi (Helsinki): from -21 to + 35 nro 17

III sija: Sointu Aalto (Edmonton Kanada): Trapdoors, Elliptical Paths that Guide us Inward, Love, Observations in Population Dynamics, and the Semiotics of the Sky

Tunnustuspalkinnot:

Alex Halme (Espoo): Vivace pianolle ja jousiorkesterille

Jino Pieviläinen (Kajaani): Poéme tragique op. 14

 

Tuoreita mediakuvia palkintojenjakotilaisuudesta 10.11.:
https://klamicompetition.fi/fi/galleria 

Palkinnoiksi jaettiin sävellyskilpailuyhdistyksen puolesta sävellyksenopetusta sekä nuottipalkintoja kaikille finalisteille. Lisäksi voittajat saivat 250 euron suuruiset Uuno Klami -seuran myöntämät stipendit ja mahdollisuuden halutessaan säveltää uusi teos Kymi Sinfoniettalle. Toinen palkinto oli suuruudeltaan molemmissa sarjoissa 150€, samoin kuin 3. palkinto. Lisäksi molemmissa sarjoissa jaettiin kaksi tunnustuspalkintoa, à 100€. Myös Kouvolan ja Kotkan kaupungit jakoivat kaikille finalisteille tunnustuspalkinnot. 

Tuomaristo luonnehti sävellyskilpailun saldoa seuraavasti: "Tuomaristo on ilahtunut finalistien kilpailuteosten tyylien moninaisuudesta. Teokset ammentavat paitsi klassisen musiikin perinteistä, myös elokuvamusiikista, runoudesta ja esitystaiteesta. Lisäksi teosten taustalla on kuultavissa vaikutteita eri maanosien musiikista Uuno Klamin hengessä. Säveltäjien vahva ja laaja-alainen muusikkous on läsnä teoksissa. Nuoret ovat ottaneet luontevasti roolin säveltäjinä, jotka kommunikoivat kapellimestarin ja muusikoiden kanssa, tekevät huomioita sävellystensä tulkinnasta ja ovat median haastateltavina. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa ponnahduslautana uransa alkuvaiheessa oleville nuorille säveltäjille. Sävellysopintojen yleistyminen näkyy myös teoksissa.”

Neljättä kertaa järjestettyyn harvinaislaatuiseen kansalliseen sävellyskilpailuun saapui kaiken kaikkiaan 47 korkeatasoista sävellystä eri puolilta Suomea. Kilpailun tarkoituksena oli innostaa lapsia ja nuoria sävellysharrastuksen pariin, ja tuoda nuoria musiikin tekijöitä sekä heidän teoksiaan paremmin esille. Finalistit kilpailivat kahdessa eri kategoriassa: 10–14-vuotiaiden sekä 15–19-vuotiaiden ikäsarjassa. Kymi Sinfonietta esitti finaaliin päässeet teokset kapellimestari Atso Almilan johdolla Kotkassa 9.11 ja Kouvolassa 10.11. YLE radioi Kouvolan finaalikonsertin suorana lähetyksenä. Konsertti jää kuunneltavaksi YLE Areenalle. 

Kaikki kymmenen nuorta säveltäjää, joiden teokset olivat finaalissa, osallistuivat kilpailuviikolla tiiviisti orkesteriharjoituksiin. Samalla he pääsivät keskustelemaan teoksista ja säveltämisestä kapellimestarin, orkesterin muusikoiden sekä toistensa kanssa, ja heille tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä paitsi finaalikonserteissa myös niitä edeltävissä orkesteriharjoituksissa. 
 

LISÄTIETOJA: 

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi