ENNÄTYSMÄÄRÄ OSANOTTAJIA UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUSSA

Valtakunnallisen IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun osallistumisaika päättyi 14.2.2022. Kilpailukansliassa eletään ilahtuneissa tunnelmissa, sillä kilpailuun saapui ennätykselliset 47 sävellystä! Sävellyksiä on lähetetty postileimojen perusteella ympäri Suomea, mikä on osoitus siitä, että tieto kilpailusta on saavuttanut laajalti nuoret säveltäjät. Sekä kansainvälisen että lapsille ja nuorille suunnatun sävellyskilpailun osanottajamäärät ovat kasvaneet siis tasaisesti kerta toisensa jälkeen. Edelliseen lasten ja nuorten kilpailuun vuonna 2017 saapui 42 sävellystä. Klami-kilpailun merkitys ja tunnettuus kasvavat siis kerta kerralta. Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on osanottajamäärältään suurimpia sävellyskilpailuja maailmanlaajuisesti ja Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on lajissaan ainutlaatuinen kokonaisuus ja upea oppimisprosessi nuorille säveltäjille.

Tuomaristo ja kilpailun järjestäjät erittäin ilahtuneita osanottajamäärästä

Sävellyskilpailun tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev. Jury ja kilpailun järjestäjät kommentoivat kilpailun osanottajamäärää seuraavasti: ”Erityisen ilahduttavaa on, että nuorilla on ollut suurta innostusta säveltämiseen ja uuden musiikin luomiseen myös näinä haastavina aikoina. Kilpailun kannustuslauseena onkin ollut ’Sävellä äänesi esiin!’, millä on viitattu mm. siihen, että jokaista nuorta säveltäjää ja kilpailuun osallistujaa on haluttu rohkaista oman musiikillisen äänen ja tyylin käyttämiseen omaa sävellystä luodessaan. Samalla on kannustettu myös oman musiikillisen mielikuvituksen hyödyntämiseen. On todella inspiroivaa ja koskettavaa päästä kuulemaan tätä musiikkia livenä kilpailun marraskuisissa finaalikonserteissa Kymi Sinfoniettan muusikoiden esittämänä.”       

Tuomaristo kokoontuu keväällä 2022 valitsemaan anonyymien sävellysten joukosta teokset kilpailun finaaliin. Nämä noin kymmenen sävellystä esitetään kilpailun kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2022. Finaaliin valitut säveltäjät pääsevät itse mukaan teostensa harjoitteluprosessiin ja kuulemaan säveltämäänsä musiikkia todennäköisesti ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä! Konserteissa finaaliteokset esittää Kymi Sinfonietta. Orkesterin muusikot toimivat lisäksi pienempien kamarikokoonpanojen esiintyjinä. Kilpailu tiivistyy huippujännittäviin tunnelmiin, kun tuomaristo päättää kilpailun lopputuloksen Kotkan ja Kouvolan finaalikonsertit kuultuaan. Konserttien kapellimestarina on Atso Almila.

Suuri osanottajamäärä on osoitus siitä, että tämänkaltaiselle sävellyskilpailulle on olemassa selkeä tilaus. Suosioon on vaikuttanut kilpailun nimekkään ja ammattitaitoisen tuomariston ohella varmasti myös se, että kilpailussa on vahva kannustamisen näkökulma: kilpailun finaaliin valitut nuoret pääsevät mukaan finaalikonserttien harjoitusprosessiin ja tutustumaan myös muihin säveltäviin nuoriin.

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi.