MATEI GHEORGHIU
Matei Gheorghiu (s. 1984) on romanialais-suomalainen säveltäjä. Suoritettuaan kandidaatin tutkinnon Bukarestin kansallisessa musiikkiyliopistossa (UNMB) Nicolae Comanin, Dan Dediun ja Octavian Nemescun johdolla hän jatkoi maisteriopintojaan Helsingin Sibelius-Akatemiassa Tapio Tuomelan johdolla. Hän on osallistunut lukuisille mestarikursseille ja työpajoihin, joissa opettajina ovat olleet mm. seuraavat säveltäjät: Magnus Lindberg, Esa-Pekka Salonen, Jukka Tiensuu, Marko Stroppa, Joshua Finberg tai Herman Obst. Vuonna 2016 hän on aloitti tohtoriopinnot Sibelius-Akatemiassa Veli-Matti Puumalan johdolla.
Gheorghiu on nuorten suomalaisten säveltäjien Korvat Auki -yhdistyksen pitkäaikaisin puheenjohtaja ja toinen ulkomaalaissyntyinen säveltäjä tässä tehtävässä. Hän oli myös yhdistyksen juhlavuoden festivaalin ”Korvat auki 35 - Kuinka kauas kuulet?” taiteellinen johtaja.
Hänen ohjelmistossaan on musiikkia lähes kaikista tyylilajeista oopperaa ja balettia lukuun ottamatta. Hänen musiikkiaan on esitetty 12 maassa: Romaniassa, Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Islannissa, Norjassa, Saksassa, Itävallassa, Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Virossa ja Kanadassa.
Hänen merkittävimpiä saavutuksiaan säveltäjänä ovat muun muassa viisinkertainen valinta Ung Nordisk Music -festivaalille, ”Le Forum” Nouvel Ensemble Moderne -yhtyeen residenssisäveltäjänä Montrealissa vuonna 2014 toimiminen sekä Sibelius-Akatemian järjestämä sävellyskonsertti, jossa esitettiin hänen laajempia teoksiaan – se avasi ”Atso's Corner” -konserttisarjan, jonka isäntänä toimi kapellimestari Atso Almila.
Hän on työksennellyt monien merkittävien kokoonpanojen kanssa, näistä mainittakoon Avanti! (Suomi), defunensemble (Suomi), Uusinta (Suomi), Zagros (Suomi), Athelas (Tanska), Caput (Islanti), Profil (Romania), ICon Arts (Romania), Norrköpingin sinfoniaorkesteri (Ruotsi), Radion sinfoniaorkesteri ja Kuopion kaupunginorkesteri (Suomi) ja Nouvel Ensemble Moderne (Kanada). Merkittävimpiä festivaaleja, joilla hänen musiikkiaan on esitetty ovat mm. Le Forum (Kanada), Musica Nova (Suomi), Musiikin aika (Suomi), Tampere Biennale (Suomi), Suvisoitto (Suomi), Pasimusic (Suomi) ja Ung Nordisk Musik (Ruotsi, Tanska, Islanti ja Norja).