Uutiset

23.01.2020

Maailman arvostetuimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuva IV Kansainvälinen Uuno Klami –sävellyskilpailu huipentui finaalikonsertteihin marraskuun 2019 puolivälissä Kouvolassa ja Kotkassa. YLE radioi Kotkan finaalikonsertin ja palkintojenjakotilaisuuden 15.11.2019 suorana lähetyksenä. Finaalikonsertti on kuunneltavissa YLE Areenalla.

Kilpailun orkesterina oli Kymi Sinfonietta, kapellimestarina Olari Elts ja solisteina sopraano Valentina Coladonato, alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin ja lyömäsoittaja Heigo Rosin.

Finaalikonserttien ammattitaitoisena juontajana toimi Jussi-Pekka Rantanen.

Linkki radiolähetykseen YLE Areenalla!

 

20.11.2019

(Kuva: Petri Hurme / Vinkeä Design Oy)

Kotka / Kouvola 15.11.2019

IV KANSAINVÄLISEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUN VOITTO Italiaan

Neljäs Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on ratkennut. Tulosten julistaminen ja palkintojen jako tapahtui Kotkassa 15.11. pidetyn toisen finaalikonsertin jälkeen.

Tuomaristo, johon kuuluvat Kalevi Aho (puheenjohtaja), Magnus Lindberg, Erkki-Sven Tüür ja Olari Elts on jakanut palkinnot seuraavasti:

I sija:              Andrea Portera (Italia): Klecksophonic Lieder 11 000€

II sija:             Christopher Culpo (Ranska): Mundus Imaginalis     9 000€

III sija:            Tomi Räisänen (Suomi): Portal (Marimba Concerto)          7 000€

 

Kotkan kaupungin tunnustuspalkinto 3000 € jaettiin Pertti Jalavalle (Suomi) teoksesta Concerto for Viola and Orchestra

Kouvolan kaupungin tunnustuspalkinto 2000 € jaettiin Roberto Sansuinille (Italia) teoksesta Four Tales for Small Orchestra

Finaalikonserttien yleisö äänesti suosikikseen Tomi Räisäsen teoksen Portal.  Yleisöäänestyksen voittajalle myönnettiin Virolahden kunnan tunnustuspalkinto 500 €.

IV Kansainväliseen Uuno Klami -sävellyskilpailuun osallistui 283 säveltäjää, jotka edustavat 38 eri kansallisuutta. Kilpailun erittäin korkean yleistason vuoksi tuomaristo laati viiden finaaliin valitun sävellyksen lisäksi 14 sävellyksen suosituslistan teoksista, jotka olisivat ehdottomasti esittämisen arvoisia.

Kymi Sinfonietta esitti finaaliin valitut teokset Olari Eltsin johtamana finaalikonserteissa, jotka järjestettiin torstaina 14.11. Kouvolassa ja perjantaina 15.11. Kotkassa. Solisteina kuultiin sopraano Valentina Coladonatoa, alttoviulisti Oleg Larionovia, pianisti Risto-Matti Marinia ja lyömäsoittaja Heigo Rosinia.

Sävellyskilpailun suojelijana toimi tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Tuoreet pressikuvat ladattavana osoitteesta: www.klamicompetition.fi (galleria)

Lisätietoja:

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry,

Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, fax: (05) 234 4708,

s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi.

Lataa pdf tästä >

20.11.2019

Suomalainen musiikki on kansakuntaamme yhdistävä tekijä, joka soi yhteisenä sävelmänä niin historiassamme, kuin tässäkin päivässä. Elävä taide tunnistaa oman arvokkaan historiansa, mutta elääkseen taide vaatii jatkuvaa uudistumista. Uudet kotimaiset ja eurooppalaiset sävellykset avaavat uusia tulokulmia paitsi musiikkiin, myös kulttuuriin, taiteeseen ja elämään.

Uuno Klami oli yleiseurooppalaisuudessaan ja kansainvälisyydessään loistava esimerkki tämän päivän kansainväliselle taiteilijakunnallemme. Hänen nimeään kantava eurooppalainen sävellyskilpailu muistuttaa meitä siitä, kuinka taide toimii kansakuntien välisenä dialogina ja uuden synnyttäjänä. Samalla se kokoaa paikallisesti yhteen taiteen ja musiikin ystävät yhteiseltä mantereeltamme.

Taide-elämän monimuotoisuuden ja elävyyden ohella myös taiteen tukirakenteet vaativat aika ajoin uudelleentarkastelua. Säveltaiteen ja orkestereiden toimintaedellytykset ovat keskeisessä osassa opetus- ja kulttuuriministeriön esittävän taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistuksessa. Uudistusta valmistelevan työryhmän esitystä odotetaan alkuvuodesta 2020.

Taiteen kentällä kilpailu on kovaa yksilöiden ja eri taidesuuntausten kesken. Avoin ja yhteinen sävellyskilpailu mahdollistaa parhaassa tapauksessa sekä taidekentän monipuolisen tarkastelun, että kentän tasa-arvoisen ja edustavan mukana olon.

Yhteiseurooppalainen kilvoittelu sävellysten kesken on meille eurooppalaisille luonnollinen ja hieno tapa juhlistaa yhteistä kulttuuriperintöämme. Kilpailut ovat maamme säveltaiteen juhlahetkiä, jotka kertovat nykyisen musiikkielämämme rikkaudesta ja kansainvälisyydestä. Samalla kilpailut antavat tilaisuuden uusien kykyjen löytämiseen ja tunnustamiseen, sekä tietenkin uudesta musiikista nauttimiseen.

Toivotan kaikille Uuno Klami –kilpailun osallistujille, yleisölle ja kilpailun toteuttajille hurmaavaa sävelten juhlaa!

Tiede- ja kulttuuriministeri
Hanna Kosonen

13.11.2019

Maailman suosituimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuvan IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit, ranskalainen Christopher Culpo, suomalainen Pertti Jalava, italialainen Andrea Portera, suomalainen Tomi Räisänen ja italialainen Roberto Sansuini ovat saapuneet Suomeen ja Kymenlaaksoon kilpailun loppuhuipennusta varten. Olari Eltsin johtama Kymi Sinfonietta esittää heidän teoksensa ensimmäistä kertaa finaalikonserteissa torstaina 14.11. klo 19 Kuusankoskitalolla ja perjantaina 15.11. klo 19 Kotkan konserttitalolla. Tulokset julkistetaan Kotkan finaalikonsertin jälkeen. YLE Radio 1 lähettää Kotkan konsertin suorana lähetyksenä.

Finalistit ja tuomaristo ovat läsnä myös orkesteriharjoituksissa

Finalistit osallistuvat myös teostensa orkesteriharjoituksiin Kotkassa ja Kouvolassa. Teokset hioutuvat esityskuntoon yhteistyössä orkesterin ja solistien kanssa. Finaalikonserttien solistikaarti koostuu neljästä instrumenttinsa huipputaitajasta, solisteina ovat italialainen sopraano Valentina Coladonato, venäläissyntyinen alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin ja virolainen lyömäsoittaja Heigo Rosin.

Finalistien lisäksi myös tuomaristo - Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Erkki-Sven Tüür ja Olari Elts - seuraa tiiviisti harjoitusten kulkua. Ainutlaatuiseksi kilpailun tekeekin se, että jury kuulee kilpailun finaaliteokset kahdessa konsertissa ja niiden harjoituksissa ennen voittajan valitsemista. Tuomariston lopullinen päätös perustuu näin ollen myös elävien esitysten synnyttämään vaikutelmaan, mikä on erittäin harvinainen käytäntö sävellyskilpailuissa. Juryllä on ollut takanaan vaativa urakka jo ennen finaalihuipennusta: kilpailuun saapui peräti 283 sävellystä 38 maasta.

Kiehtova kattaus nykymusiikin uutuuksia - viisi erilaista orkesteriteosta

Finaaliin selviytyneet viisi teosta tarjoavat kiehtovan kattauksen nykymusiikin uutuuksia ja erilaisia musiikintyylejä.  Christopher Culpon (Ranska) Mundus Imaginalis -teos perustuu pianon ja jousten vuoropuheluun, heijastusten ja varjojen dialogiin. Pertti Jalavan (Suomi) Alttoviulukonsertossa on kertova tunnelma, joka ilmenee välillä rivakkana ja toisinaan unenomaisena ja viipyilevänä, Andrea Porteran (Italia) Klecksophonic Lieder kuvaa alitajunnan symboleita ja matkaa kohti tiedostamatonta, tätä tarinaa kertoo sopraanosolisti. Tomi Räisäsen (Suomi) Portal-teoksessa (Marimbakonserto) on kaikuja populaarimusiikista, siitä löytyy viittauksia mm. Liisa Ihmemaassa -teokseen, Matrix-elokuvaan ja Harry Potteriin. Roberto Sansuinin (Italia) Four Talesin jokainen osa ilmentää erilaista luonnetta ja tunnelmaa.  

Sävellyskilpailun finalisteihin on mahdollista tutustua ennen finaalikonsertteja Säveltäjät esiin! -tilaisuuksissa torstaina 14.11. klo 17.30 Kuusankoskitalolla, yläkerran kokoushuone Hirvelässä ja perjantaina 15.11. klo 17.30 Kotkan konserttitalon ravintola Vaustissa. Finalisteja haastattelee molemmissa tilaisuuksissa Yleisradion uutisjuontaja ja toimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Mm. Linnan juhlia selostanut ja useista eri ohjelmista ja tilaisuuksista tutuksi tullut Rantanen juontaa myös sävellyskilpailun molemmat finaalikonsertit.

Lisätietoja:

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry,

Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,

s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi.

23.09.2019

TIEDE- JA KULTTUURIMINISTERI TOIMII SÄVELLYSKILPAILUN SUOJELIJANA

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen toimii IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun suojelijana. Sävellyskilpailu huipentuu kahteen finaalikonserttiin marraskuussa, ensimmäinen niistä kuullaan torstaina 14.11. Kuusankoskitalolla ja jälkimmäinen perjantaina 15.11. Kotkan konserttitalolla. Kaikki finaaliteokset soivat Kymi Sinfoniettan, neljän huippusolistin ja kapellimestari Olari Eltsin esittäminä molemmissa finaalikonserteissa. Kilpailun tulokset julkistetaan ja palkinnot jaetaan Kotkan finaalikonsertin jälkeen. YLE radioi Kotkan finaalikonsertin suorana lähetyksenä, Konserttien juontajana toimii YLE:n uutistoimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

Kilpailuun saapui ennätykselliset 283 sävellystä 38 maasta, mikä tekee siitä osanottajamäärältään yhden suosituimmista sävellyskilpailuista maailmassa. Kilpailun tuomaristo, säveltäjät Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Erkki-Sven Tüür (Viro) sekä kapellimestari Olari Elts (Viro) valitsivat finaaliin viisi teosta. Finaalissa kuullaan ranskalaisen säveltäjän Christopher Culpon Mundus Imaginalis pianolle ja orkesterille, suomalaisen Pertti Jalavan Alttoviulukonsertto, italialaisen Andrea Porteran Klecksophonic Lieder, suomalaisen Tomi Räisäsen Portal (marimbakonsertto) ja italialaisen Roberto Sansuinin Four Tales for Small Orchestra. Tuomaristo ja finalistit saapuvat Kymenlaaksoon finaalikonserttiviikolla.

Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: 1. palkinto 11 000 euroa, 2. palkinto 9000 euroa ja 3. palkinto 7000 euroa. Lisäksi Kotkan ja Kouvolan kaupungit sekä Virolahden kunta myöntävät tunnustuspalkinnot kilpailussa menestyneille säveltäjille.

Finaalikonserttien solistikaarti koostuu peräti neljästä instrumenttinsa huipputaitajasta, solisteina ovat italialainen sopraano Valentina Coladonato, venäläissyntyinen alttoviulisti Oleg Larionov, pianisti Risto-Matti Marin ja virolainen lyömäsoittaja Heigo Rosin.

Finaalikonsertteihin yhdistyy mielenkiintoinen oheisohjelma ulottuen musiikista ruokakulttuuriin; luvassa on kamarimusiikkipitoiset Uuno Klamin elämää ja säveltaidetta valottavat konsertit Kouvolassa ja Kotkassa, Uuno Klami -juhlamenut yhteistyöravintoloissa, inspiroivat Klami Lounge -kohtaamispaikat ja Säveltäjät esiin! -haastattelutilaisuudet ennen konsertteja.

20.08.2019

KLAMI-KILPAILUN FINAALIVIIKON MIELENKIINTOINEN OHEISOHJELMA MARRASKUUSSA 2019

Uuno Klami -juhlamenut

Myös yhteistyöravintolat juhlistavat kanssamme kilpailun finaalia loka-marraskuun vaihteesta lähtien erilaisin upein Klami-menuin! Juhlamenu on tarjolla seuraavissa ravintoloissa: Ravintola Wanha Fiskari, Ravintola Vausti, Frans & Rosalie (Kotka), Hyvinsyöntipaikka Olé, Kymin Huvila ja Frans & Rose (Kouvola). 

 

Landscape-konsertti - Uuno Klamin elämää sävelin ja sanoin (juonnettu)
Ma 11.11. klo 19 Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-sali
Esa Ylönen, piano ja Sirkku Mantere, viulu

Tämä tunnelmallinen juonnettu konsertti kokoaa yhteen säveltäjä-akateemikko Uuno Klamin sävellyksiä pianolle sekä viululle ja pianolle. Klamin teosten tulkkeina ovat kymenlaaksolainen pianisti Esa Ylönen ja viulisti Sirkku Mantere. Konsertissa Uuno Klamin elämä ja ura herää henkiin paitsi sävelin myös Esa Ylösen kertomana ja siivittää ajatuksemme lähestyvään sävellyskilpailun finaaliin. Sävellyskilpailun kunniaksi on luvassa myös erittäin harvinaislaatuinen tilaisuus: kuulemme sävellyskilpailun ”isän”, säveltäjä-akateemikko Uuno Klamin sonaatin viululle ja pianolle maailman kantaesityksen sävellyskilpailun finaaliviikon oheiskonserteissa - teosta ei ole kuultu missään muualla kokonaisuudessaan näitä tilaisuuksia ennen. Konsertin taustalla näytetään meriaiheisia kuvia, joiden joukossa on mm. Mikko Rankin maalauksia.

LIPUT: 12 €
Ennakkoon/lippuvaraukset: Kymi Sinfoniettan orkesteritoimisto, p. 05 234 4891, Kouvolassa tiistaisin Manskin pisteessä (Kauppalankatu 6-8) tai tuntia ennen ovelta

Klami Chamber -konsertti (juonnettu)
Ke 13.11. klo 19 Kotkan konserttitalo
Sirkku Mantere, viulu - Laura Bucht, sello - Esa Ylönen, piano ja juonto. Haastateltavana Klamin teoksia editoinut Eero Kesti.

Tässä tunnelmallisessa juonnetussa konsertissa kuulemme Uuno Klamin upeaa kamarimusiikkia. Sävellyskilpailun finaaliviikon kunniaksi on luvassa erittäin harvinaislaatuinen tilaisuus: kuulemme sävellyskilpailun ”isän”, säveltäjä-akateemikko Uuno Klamin sonaatin viululle ja pianolle maailman kantaesityksen finaaliviikon oheiskonserteissa - teosta ei ole kuultu missään muualla kokonaisuudessaan näitä tilaisuuksia ennen. Klamin kamarituotanto elää uutta kukoistuskautta pianisti Esa Ylösen ja säveltäjä Eero Kestin editoitua hänen teoksiaan (julkaisijana Fennica Gehrman). Esa Ylönen kertoo kappaleiden lomassa Klamin elämästä ja sävellystyöstä. Konsertin taustalla näytetään meriaiheisia kuvia, joiden joukossa on mm. Mikko Rankin maalauksia.

LIPUT: 15 €
Ennakkoon/lippuvaraukset: Kymi Sinfoniettan orkesteritoimisto, p. 05 234 4891, Kouvolassa tiistaisin Manskin pisteessä (Kauppalankatu 6-8) tai tuntia ennen ovelta
 

Klami Lounge

  • Ke 13.11. klo 15 - pe 15.11. klo 22 Ravintola Vausti, Kotka

Pysy mukana sävellyskilpailun sykkeessä ja piipahda hetkeksi rentoutumaan vaikkapa Klami-drinkille loungeemme, jossa on mahtavasti tarjolla uunomaista inspiraatiota - kohtaamisia sävellyskilpailusta tuttujen esiintyjien ja säveltäjien kanssa tai muuten vaan rentoutumista mukavassa miljöössä.
Lisätietoa loungen kohtaamisajoista löydät lähempänä finaalia ravintolan lisäksi osoitteista www.klamicompetition.fi ja www.kymisinfonietta.fi.

  • To 14.11. klo 16.45-17.30 Kuusankoskitalon Hirvelä-sali

Kuka oli säveltäjä-akateemikko Uuno Klami? Filosofian tohtori, Klami-asiantuntija Helena Tyrväinen valottaa Uuno Klamin persoonaa. Mahdollisuus myös keskustella ja kysellä tarkemmin aiheesta Tyrväiseltä.

 

Säveltäjät esiin! -haastattelutilaisuudet
(vapaa pääsy sekä kahvitarjoilu klo 17.30!)

  • To 14.11. klo 17.30 Hirvelä-sali Kuusankoskitalo

Sävellyskilpailun finalisteja haastattelee Jussi-Pekka Rantanen

  • Pe 15.11. klo 17.30 Kotkan konserttitalon ravintola Vausti

Sävellyskilpailun finalisteja haastattelee Jussi-Pekka Rantanen

Uuno Klami -näyttely

Esillä finaalikonserttipaikoilla

23.05.2019

IV KANSAINVÄLISEN UUNO KLAMI  -SÄVELLYSKILPAILUN FINALISTIT VALITTU

Osanottajamäärältään maailman suosituimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuvan IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit on valittu. Kilpailun kansainvälisesti arvostettu tuomaristo, säveltäjät Kalevi Aho, Magnus Lindberg ja Erkki-Sven Tüür (Viro) sekä kapellimestari Olari Elts (Viro), valitsi kokouksessaan kilpailun finaaliin seuraavat viisi teosta: 

Christopher Culpo, 58, Ranska: Mundus Imaginalis
Pertti Jalava, 58, Suomi: Concerto for Viola and Orchestra
Andrea Portera, 44, Italia: Klecksophonic Lieder
Tomi Räisänen, 42, Suomi: Portal (Marimba Concerto)
Roberto Sansuini, 52, Italia: Four Tales for Small Orchestra

Neljässä finaaliteoksessa on solisti. Huomattavan osanottajamäärän vuoksi tuomaristo laati myös erillisen suosituslistan hyvistä finaalin ulkopuolelle jääneistä teoksista.

Tammikuussa 2018 Euroopan alueella julkistettu sävellyskilpailu saavutti huikean osanottajamäärän ollen yksi suosituimmista sävellyskilpailuista maailmassa. Kilpailuun saapui kaikkiaan 283 sävellystä, joiden tekijät edustavat peräti 38 eri kansallisuutta. Eniten sävellyksiä lähetettiin Italiasta, Suomesta, Saksasta, Iso-Britanniasta, Venäjältä ja Espanjasta.

Tuomariston puheenjohtaja Kalevi Aho pitää kilpailun tasoa erittäin korkeana ja luonnehtii finaaliteosten valintaa seuraavasti: ”Osallistuneiden teosten joukossa oli paljon erittäin hyviä sävellyksiä, finaaliin voitiin valita näistä muutamia. Valinnan kriteereinä oli mm. teosten laatu, ja lopputuloksena on laadukas, vaihteleva finaalikonserttikokonaisuus. Uskon, että finaalikonsertit tulevat olemaan musiikillisesti monipuolisia ja erittäin kiinnostavia yleisön kannalta. Päätös tulee olemaan tuomaristolle vaikea.” Tuomaristo tekee lopullisen päätöksensä kilpailun voittajista marraskuun puolivälissä finaalikonsertit kuultuaan.

Kilpailu huipentuu finaaliin marraskuussa 2019 - liput ovat jo myynnissä

Kymi Sinfonietta esittää kapellimestari Olari Eltsin johdolla kaikki finaaliin valitut viisi teosta jännittävissä finaalikonserteissa, mukana on myös huippusolisteja. Teokset saavat maailman kantaesityksensä tiheätunnelmaisissa finaalikonserteissa torstaina 14.11.2019 klo 19 Kuusankoskitalolla ja perjantaina 15.11.2019 klo 19 Kotkan konserttitalolla. Myös finalistit saapuvat Kymenlaaksoon finaalikonsertteihin ja niiden harjoituksiin. Kilpailun tulosten julkistaminen ja palkintojen jako tapahtuu heti Kotkan finaalikonsertin jälkeen. YLE radioi Kotkan finaalikonsertin, konsertit juontaa YLE:n uutistoimittaja Jussi-Pekka Rantanen. Finaalikonserttien liput ovat juuri tulleet myyntiin mm. Ticketmasteriin.

Lisätietoja:
Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry
Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin
puh. 050 324 0058
s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi
www.klamicompetition.fi

Tiedote 23.5. (pdf)

Tilasto kilpailuun osllistuneista (pdf)

 

18.01.2019

IV Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on saavuttanut huikean osanottajamäärän. Määräaikaan, joulukuun alkuun mennessä postitettuja sävellyksiä saapui kilpailukansliaan yhteensä 283. Postileimojen perusteella sävellyksiä on lähetetty laajalti ympäri sävellyskilpailualuetta, Eurooppaa. Osoituksena kilpailun herättämästä erittäin laajasta kansainvälisestä mielenkiinnosta kertoo se, että sävellyksiä on lähetetty peräti 37 eri maasta.

Kilpailu lukeutuukin osallistumismäärän perusteella suositumpien sävellyskilpailujen joukkoon maailmassa. Merkittävää on myös se, että sävellyskilpailun osanottajamäärä on kasvanut kerta toisensa jälkeen. Kilpailun tuomaristo on vetäytynyt arvioimaan partituureja joulu-maaliskuun väliseksi ajaksi. Tuomaristoon kuuluvat sukupolvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat Kalevi Aho, Magnus Lindberg ja virolainen Erkki-Sven Tüür. Juryn kapellimestarijäsenenä on Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts. Tuomaristo valitsee kilpailun finaaliin 3-5 sävellystä kevään 2019 aikana. Tuomariston puheenjohtaja Kalevi Aho kommentoi kilpailun saamaa suosiota seu-aavasti: ”Klami-sävellyskilpailun saama osanottajamäärä osoittaa, että siitä on kasvanut yksi tärkeimmistä kansainvälisistä sävellyskilpailuista.”

Tuomaristo tekee lopullisen päätöksensä kilpailun voittajista marraskuussa 2019 kuultuaan kaikki finaaliteokset kahdessa finaalikonsertissa ja niiden orkesteriharjoituksissa Kouvolassa ja Kotkassa Kymi Sinfoniettan esittämänä ja Olari Eltsin johtamana. Ainutlaatuista kilpailussa onkin se, että tuomaristo tekee lopullisen ratkaisunsa vasta finaalikonsertit ja niiden harjoitukset kuultuaan. Juryn jäsenten ohella myös finalistit ovat mukana finaalikonserteissa ja niiden harjoituksissa paikan päällä Kymenlaaksossa.

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa Suomessa toteutettava kansainvälinen orkesterikokoonpanolle suunnattu sävellyskilpailu. IV Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu julkistettiin tammikuussa 2018 kaikissa Pohjoismaissa, Euroopan Unionin jäsenmaissa sekä Albaniassa, Andorrassa, Bosnia-Hertsegovinassa, Kosovossa, Liechtensteinissa, Makedoniassa, Moldovassa, Monacossa, Montenegrossa, San Marinossa, Serbiassa, Sveitsissä, Ukrainassa, Valko-Venäjällä, Vatikaanivaltiossa ja Venäjällä. Kilpailu saavutti erittäin innostuneen vastaanoton heti julkistamisestaan lähtien, ja kilpailukansliaan saapui runsaasti tiedusteluja myös sävellyskilpailualueen ulkopuolelta, ympäri maailmaa.

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry,
Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,
s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi.

Lataa tiedote PDF:nä

07.11.2018

Innostuneen vastaanoton saaneen IV Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun sävellysaika lähestyy loppuaan: kilpailusävellykset tulee postittaa kilpailukansliaan viimeistään 3.12.2018. Viesti kilpailusta on selvästi kiirinyt jälleen kansainvälisesti ja yhteydenottoja ja kysymyksiä kilpailua koskien on tullut runsaasti säveltäjiltä ympäri maailmaa. IV Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa Suomessa toteu-tettava kansainvälinen orkesterikokoonpanolle suunnattu sävellyskilpailu.

Kilpailuun voivat ottaa osaa kaikki Euroopan Unionin jäsenmaiden, Pohjoismaiden sekä seuraavien maiden kansalaiset: Albania, Andorra, Bosnia-Hertsegovina, Koso-vo, Liechtenstein, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveitsi, Ukraina, Valko-Venäjä, Vatikaanivaltio ja Venäjä. Tuomaristossa ovat suku-polvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat suomalaissäveltäjät Kalevi Aho ja Magnus Lindberg ja palkittu virolainen säveltäjä Erkki-Sven Tüür, kapel-limestarijäsenenä on Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts. Kilpailun nimekäs tuomaristo valitsee noin viisi teosta kilpailun finaaliin kevättalvella 2019.

Kilpailu on kirvoittanut suurta kansainvälistä huomiota: sävellyskilpailutiedusteluja on tullut runsaasti ympäri maailmaa - jopa enemmän kuin edellisessä, ennätyksellisen osanoton saaneessa III Kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa. Edellisten kilpailujen perusteella kilpailukansliaan saapuvien sävellysten huipun odotetaan ajoittuvan aivan sävellysajan päättymisen viime metreille, joulukuun alkupuolelle. Erityiskiitosta ovat saaneet kilpailun arvostettu tuomaristo, finaalikonsertit sekä kilpai-lun palkinnot, jotka ovat arvoltaan seuraavat: 1. palkinto 11 000 euroa, 2. palkinto 9 000 euroa ja 3. palkinto 7 000 euroa.
Finaaliin valitut teokset ja niiden säveltäjät esittäytyvät suurelle yleisölle ainutlaatui-sella tavalla marraskuussa 2019: Kymi Sinfonietta esittää kaikki kilpailun finaaliin vali-tut sävellykset kahdessa finaalikonsertissa Kouvolassa ja Kotkassa taiteellisen neu-vonantajansa, kapellimestari Olari Eltsin johdolla. Sävellyskilpailun finaali kerää kan-sainvälistä säveltäjäjoukkoa Kymenlaaksoon: finalistien ohella myös tuomariston jä-senet seuraavat finaalikonsertteja ja niiden orkesteriharjoituksia paikan päällä. Erityis-laatuista kilpailussa onkin se, että tuomaristo tekee lopullisen ratkaisunsa vasta fi-naalikonsertit ja niiden harjoitukset kuultuaan. Näin ollen lopputulos perustuu useas-sa esityksessä saatuun soivaan kuulokuvaan, ja kilpailujännitystä pidetään yllä vii-meiseen asti.

Uuno Klami -sävellyskilpailun tarkoituksena on tuoda esille ja edistää eurooppalaista nykysäveltaidetta ja säveltäjien työtä oman aikansa kosmopoliitin säveltäjän Uuno Klamin (1900–1961) nimen alla. Kymenlaaksosta kotoisin ollut säveltäjämestari oli ikäpolvensa menestynein suomalainen säveltäjä. Klamin elämäntyön arvostusta py-ritään kasvattamaan sävellyskilpailun kautta aktiivisesti niin Suomessa kuin kansain-välisestikin. Edelliseen Kansainväliseen Uuno Klami -sävellyskilpailuun saapui ennä-tykselliset 265 sävellystä 37 maasta.

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry,
Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,
s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi.

Lataa tiedote PDF:nä

05.01.2018

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestetään neljättä kertaa vuosina 2018–2019. Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on vakiinnuttanut asemansa maailman merkittävimpien sävellyskilpailujen joukossa. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat sukupolvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat suomalaissäveltäjät Kalevi Aho ja Magnus Lindberg sekä virolainen säveltäjä Erkki-Sven Tüür. Tuomariston kapellimestarijäsenenä on Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts (Viro).

Kilpailuun voivat ottaa osaa kaikki Euroopan Unionin jäsenmaiden, Pohjoismaiden sekä seuraavien maiden kansalaiset (myös pysyvä oleskelulupa hyväksytään): Albania, Andorra, Bosnia-Hertsegovina, Kosovo, Liechtenstein, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveitsi, Ukraina, Valko-Venäjä, Vatikaanivaltio ja Venäjä. Kilpailussa ei ole osallistumisikärajaa. Kilpailuteosten tulee olla ennen julkaisemattomia ja esittämättömiä, kestoltaan 15–30 minuuttia. Sävellykset on postitettava kilpailukansliaan viimeistään 3.12.2018. Kilpailussa jaetaan seuraavat palkinnot: 1. palkinto 11 000 euroa, 2. palkinto 9000 euroa ja 3. palkinto 7000 euroa. Tuomaristo voi halutessaan jakaa palkinnot toisinkin.

Jury valitsee kevättalvella 2019 vähintään kolme, mutta enintään viisi teosta esitettäviksi kilpailun finaalivaiheessa. Suomalaisen orkesterikentän kärkikaartiin lukeutuva Kymi Sinfonietta esittää finaaliin valitut sävellykset kahdessa finaalikonsertissa Kouvolassa ja Kotkassa syyskaudella 2019. Jury tekee päätöksensä lopputuloksesta vasta orkesteriharjoitukset ja finaalikonsertit kuultuaan. Finaaliin valittujen sävellysten tekijät pääsevät tiiviisti mukaan teostensa harjoitusprosessiin ja saavat tätä kautta arvokkaita kansainvälisiä kontakteja ja verkostoja, joilla saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia heidän säveltäjänuransa kannalta tulevaisuudessa. Monet säveltäjät ovatkin saaneet ratkaisevaa nostetta uralleen kilpailun kautta.

Juryn puheenjohtaja, myös edellisissä Kansainvälisissä Uuno Klami -sävellys-kilpailuissa tuomaroinut Kalevi Aho luonnehtii kilpailua seuraavasti:
- Uuno Klami -sävellyskilpailu on tärkein suomalainen ja yksi merkittävimmistä eurooppalaisista sävellyskilpailuista. Haasteellisin vaihe tuomariston kannalta on finalistien valitseminen, sillä kilpailussa on ollut kautta linjan erittäin korkea taso ja huomattavan suuri osallistujamäärä.  

Uuno Klami -sävellyskilpailun osallistujamäärä on ollut huikean suuri: I Kansainväliseen Uuno Klami -sävellyskilpailuun osallistui 117 sävellystä 23 maasta, toiseen 186 teosta 27 maasta ja kolmannen kilpailun osallistujamäärä kohosi peräti 265:een, teoksia lähetettiin 37 maasta. Tämä on osoittanut selvästi sen, että ammattimaiselle sävellyskilpailulle on selkeästi tarvetta kansainvälistä sävellystyötä tekevän joukon keskuudessa. Kilpailun tehtävänä on rikastuttaa ja monipuolistaa sinfonietta-kokoisille orkestereille suunnattuja ohjelmistoja sekä tuoda esille ja edistää eurooppalaista nykysäveltaidetta säveltäjä Uuno Klamin (1900–1961) nimen alla. Kilpailua järjestää Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry.

Lisätietoja ja sääntöesitteitä: toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,
e-mail: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi.
Kilpailun internetsivusto löytyy osoitteesta: www.klamicompetition.fi