Uutiset

21.02.2024

Järjestyksessään viides Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on saavuttanut erittäin suuren osanottajamäärän. Määräaikaan, joulukuun 2023 alkuun mennessä postitettuja sävellyksiä saapui kilpailukansliaan yhteensä liki 230. Postileimojen perusteella sävellyksiä on lähetetty laajalti ympäri sävellyskilpailualuetta. Osoituksena kilpailun herättämästä erittäin laajasta kansainvälisestä mielenkiinnosta kertoo se, että sävellyksiä on postileimojen perusteella lähetetty peräti 29 eri maasta. Eniten sävellyksiä saapui Italiasta, Suomesta, Saksasta ja Iso-Britanniasta. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä kilpailu lukeutuu osallistumismäärän perusteella suositumpien sävellyskilpailujen joukkoon maailmassa ja on pitänyt tätä asemaa jo vuosien ajan. Juuri valtaisan osanottajamäärän vuoksi kilpailu on jouduttu pitämään Euroopan laajuisena, jotta tuomariston arviointityö pysyy kohtuullisena.  

Kilpailun tuomaristo on vetäytynyt arvioimaan partituureja joulu-maaliskuun väliseksi ajaksi. Tuomaristoon kuuluvat sukupolvensa johtaviin säveltäjiin ja musiikkivaikuttajiin lukeutuvat Kalevi Aho, Magnus Lindberg, Lotta Wennäkoski ja ruotsalainen Mats Larsson Gothe. Juryn kapellimestarijäsen on vaihtunut: ennakkotiedoista poiketen Anna-Maria Helsingin tilalle on aikatauluhaasteiden vuoksi kiinnitetty Pariisissa asuva espanjalainen Ernest Martínez Izquierdo, jolle on myönnetty mm. Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan ritarimerkki työstään suomalaisen musiikin hyväksi. Tuomaristo valitsee kilpailun finaaliin 3-5 sävellystä kevään 2024 aikana.

Tuomaristo tekee lopullisen päätöksensä kilpailun voittajista marraskuussa 2024 kuultuaan kaikki finaaliteokset kahdessa finaalikonsertissa ja niiden orkesteriharjoituksissa Kouvolassa 14.11. ja Kotkassa 15.11. Kymi Sinfoniettan esittämänä ja Ernest Martínez Izquierdon johtamana. Ainutlaatuista kilpailussa onkin se, että tuomaristo tekee lopullisen ratkaisunsa vasta finaalikonsertit ja niiden harjoitukset kuultuaan. Juryn jäsenten ohella myös finalistit ovat mukana finaalikonserteissa ja niiden harjoituksissa paikan päällä Kymenlaaksossa.

Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa Suomessa säännönmukaisesti toteutettava kansainvälinen orkesterikokoonpanolle suunnattu sävellyskilpailu. V Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu julkistettiin tammikuussa 2023. Osallistujien tuli olla Pohjoismaiden, Euroopan Unionin jonkin jäsenmaan tai seuraavien maiden kansalaisia (myös pysyvä oleskelulupa hyväksyttiin): Albania, Andorra, Bosnia-Hertsegovina, Iso-Britannia, Kosovo, Liechtenstein, Makedonia, Moldova, Monaco, Montenegro, San Marino, Serbia, Sveitsi, Ukraina ja Vatikaanivaltio. Kilpailu saavutti erittäin innostuneen vastaanoton heti julkistamisestaan lähtien, ja kilpailukansliaan saapui runsaasti tiedusteluja myös sävellyskilpailualueen ulkopuolelta, ympäri maailmaa. Sävellyskilpailualuetta jouduttiin supistamaan hiukan tällä kertaa vallitsevan tilanteen vuoksi. Koska myös pysyvä oleskelulupa säännöissä mainituissa maissa hyväksytään, mahdollisti se myös muualta maailmasta muuttaneiden säveltäjien osallistumisen kilpailuun. → Seuraavalla sivulla juryn jäsenten huomioita kilpailusta.

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry,
Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058,  
s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi

 

10.11.2022

 
(kuva, kaikki finalistit: Petri Hurme / Vinkeä Design Oy)

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ratkennut. Tulosten julkistaminen ja palkintojenjako tapahtui Kouvolassa, Kuusankoskitalolla torstaina 10.11. pidetyn toisen finaalikonsertin jälkeen. Tuomaristo, johon kuuluvat Atso Almila (puheenjohtaja), Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev on jakanut palkintosijat seuraavasti:

10–14-VUOTIAIDEN SARJA:

I sija: Samuel Ahonen (Tampere): Saame

II sija: Justiina Syrjänen (Hamina): Consertino h-molli n.o. 2, osa 1: Hetki

III sija: Siiri Koivula (Helsinki): Koralliriutta

Tunnustuspalkinnot:

Niilo Halminen (Kangasala): Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle

Vilho Perttilä (Järvenpää): Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi

 

15–19-VUOTIAIDEN SARJA:

I sija: Gabriel Kivivuori Sereno (Joensuu): La pájara

II sija: Sofia Kiviniemi (Helsinki): from -21 to + 35 nro 17

III sija: Sointu Aalto (Edmonton Kanada): Trapdoors, Elliptical Paths that Guide us Inward, Love, Observations in Population Dynamics, and the Semiotics of the Sky

Tunnustuspalkinnot:

Alex Halme (Espoo): Vivace pianolle ja jousiorkesterille

Jino Pieviläinen (Kajaani): Poéme tragique op. 14

 

Tuoreita mediakuvia palkintojenjakotilaisuudesta 10.11.:
https://klamicompetition.fi/fi/galleria 

Palkinnoiksi jaettiin sävellyskilpailuyhdistyksen puolesta sävellyksenopetusta sekä nuottipalkintoja kaikille finalisteille. Lisäksi voittajat saivat 250 euron suuruiset Uuno Klami -seuran myöntämät stipendit ja mahdollisuuden halutessaan säveltää uusi teos Kymi Sinfoniettalle. Toinen palkinto oli suuruudeltaan molemmissa sarjoissa 150€, samoin kuin 3. palkinto. Lisäksi molemmissa sarjoissa jaettiin kaksi tunnustuspalkintoa, à 100€. Myös Kouvolan ja Kotkan kaupungit jakoivat kaikille finalisteille tunnustuspalkinnot. 

Tuomaristo luonnehti sävellyskilpailun saldoa seuraavasti: "Tuomaristo on ilahtunut finalistien kilpailuteosten tyylien moninaisuudesta. Teokset ammentavat paitsi klassisen musiikin perinteistä, myös elokuvamusiikista, runoudesta ja esitystaiteesta. Lisäksi teosten taustalla on kuultavissa vaikutteita eri maanosien musiikista Uuno Klamin hengessä. Säveltäjien vahva ja laaja-alainen muusikkous on läsnä teoksissa. Nuoret ovat ottaneet luontevasti roolin säveltäjinä, jotka kommunikoivat kapellimestarin ja muusikoiden kanssa, tekevät huomioita sävellystensä tulkinnasta ja ovat median haastateltavina. Kilpailu on vakiinnuttanut paikkansa ponnahduslautana uransa alkuvaiheessa oleville nuorille säveltäjille. Sävellysopintojen yleistyminen näkyy myös teoksissa.”

Neljättä kertaa järjestettyyn harvinaislaatuiseen kansalliseen sävellyskilpailuun saapui kaiken kaikkiaan 47 korkeatasoista sävellystä eri puolilta Suomea. Kilpailun tarkoituksena oli innostaa lapsia ja nuoria sävellysharrastuksen pariin, ja tuoda nuoria musiikin tekijöitä sekä heidän teoksiaan paremmin esille. Finalistit kilpailivat kahdessa eri kategoriassa: 10–14-vuotiaiden sekä 15–19-vuotiaiden ikäsarjassa. Kymi Sinfonietta esitti finaaliin päässeet teokset kapellimestari Atso Almilan johdolla Kotkassa 9.11 ja Kouvolassa 10.11. YLE radioi Kouvolan finaalikonsertin suorana lähetyksenä. Konsertti jää kuunneltavaksi YLE Areenalle. 

Kaikki kymmenen nuorta säveltäjää, joiden teokset olivat finaalissa, osallistuivat kilpailuviikolla tiiviisti orkesteriharjoituksiin. Samalla he pääsivät keskustelemaan teoksista ja säveltämisestä kapellimestarin, orkesterin muusikoiden sekä toistensa kanssa, ja heille tarjoutui ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä paitsi finaalikonserteissa myös niitä edeltävissä orkesteriharjoituksissa. 
 

LISÄTIETOJA: 

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi

16.06.2022

Ennätyksellisen osanottajamäärän keränneen IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun finalistit on valittu. Kilpailun tuomaristo, johon kuuluvat säveltäjät Atso Almila, Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, valitsi 26.4.2022 kokouksessaan kilpailun finaaliin alla olevat teokset anonyymien sävellysten joukosta. Kymi Sinfonietta esittää nämä kaikki teokset finaalikonserteissa marraskuussa 2022 Kotkassa ja Kouvolassa. Yle radioi toisen finaalikonsertin.

10-14-vuotiaiden sarja:

  • Samuel Ahonen (12, Tampere): Saame
  • Niilo Halminen (14, Kangasala): Harmonies jousiorkesterille ja sooloviululle
  • Siiri Koivula (11, Helsinki): Koralliriutta
  • Vilho Perttilä (14, Järvenpää): Pikkuinen päräytys päivän päätteeksi
  • Justiina Syrjänen (10, Hamina): Consertino h-molli n.o. 2, osa 1: Hetki

15-19-vuotiaiden sarja:

  • Sointu Aalto (17, Edmonton, Kanada): Trapdoors, Elliptical Paths that Guide us Inward, Love, Observations in Population Dynamics, and the Semiotics of the Sky
  • Alex Halme (19, Espoo): Vivace pianolle ja jousiorkesterille                       
  • Sofia Kiviniemi (18, Helsinki): from -21 to +35 
  • Gabriel Kivivuori Sereno (18, Joensuu): La pájara
  • Jino Pieviläinen (16, Kajaani): Poéme tragique op. 14

Tuomaristo onnittelee finalisteja. Juryn puheenjohtaja Atso Almila kommentoi tuomariston päätöstä seuraavasti: ”Pandemian vuoksi hiljaisista kulttuurivuosista huolimatta into osallistua kilpailuun oli ihailtavan suuri. Saimme korkealaatuisia ja todella kaikessa erilaisuudessaan hyvin kiinnostavia sävellyksiä tutkittaviksemme, eikä valinta monien hyvien kesken finaaliin pääsijöiksi ollut aivan helppo." Finaaliteosten joukossa on sävellyksiä sekä sinfonietta-kokoonpanolle että kamarimusiikkikokoonpanoille. Kaikki finaaliteokset kuullaan Kymi Sinfoniettan esittämänä kahdessa finaalikonsertissa marraskuussa 2022. Finalistit ja tuomaristo ovat paikalla paitsi finaalikonserteissa myös orkesteriharjoituksissa.

Finaaliin valittujen teosten lisäksi tuomaristo on koostanut listan erityismaininnan saaneista teoksista. Nämä teokset ovat:

Erityismaininnan saaneet teokset:

  • Miika Brockman (12, Oulu): Seikkailu
  • Otso Kallio (13, Espoo): Part 1
  • Kasperi Kotimäki (19, Tampere): Fata viam invenient, Kohtalot löytävät tien
  • Olli Oksanen (12, Helsinki): Pyöräretki
  • Lauri Paananen (18, Tupos): Violin Concerto no. 1, mov. 1 - Andante
  • Aada Puukki (18, Uusikaupunki): The Lament of Liars
  • Sanni Saari (18, Sastamala): Mökki (kanteletriolle)
  • Anton Åkerman (16, Böle): Cellosonat              

Kilpailuun tuli ennätysmäärä sävellyksiä – osanottajamäärä kasvanut kerta toisensa jälkeen

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu julkistettiin maaliskuussa 2021. Kilpailuaika päättyi helmikuussa ja kilpailuun saapui määräaikaan mennessä ennätykselliset 47 sävellystä. Näistä 17 kpl osallistui 10–14-vuotiaiden sarjaan ja 30 kpl 15–19-vuotiaiden sarjaan. Yhden sävellyksen tekijöinä oli kaksi säveltäjää, joten kilpailuun osallistui yhteensä 48 nuorta säveltäjää. Nimitietojen perusteella osanottajista 21 oli tyttöjä ja 27 poikia. Nuorten sarjassa oli 18 osanottajaa ja vanhempien sarjassa 30 osallistujaa. Sävellyksiä saapui kilpailuun ympäri Suomea. Olipa yksi sävellyksistä lähetetty Kanadasta saakka.

Kilpailuun osallistuneet nuoret ovat tulevaisuuden säveltäjänimiä. Keskeisenä tarkoituksena kilpailussa on, että saamistaan kokemuksista ja kontakteista nuoret säveltäjät voivat ammentaa tukea ja kannustusta myös tulevissa vaiheissaan musiikin parissa. Kilpailussa onkin vahva pedagoginen näkökulma, joka vahvistaa mm. musiikkioppilaitosten tekemää tärkeää työtä: ammattiorkesterin kanssa työskentelyyn avautuu erittäin harvoin mahdollisuus sävellysharrastuksen tai -uran tässä vaiheessa, millä on erittäin suuri merkitys finalistien tulevaisuuden kannalta.

Finaalikonserttien liput myyntiin 8.8.

Kaikki kymmenen finaalisävellystä kuullaan kahdessa antoisassa finaalikonsertissa, Kotkassa ja Kouvolassa, marraskuussa. Finaalikonsertit järjestetään keskiviikkona 9.11.2022 klo 19 Kotkan konserttitalolla ja torstaina 10.11.2022 klo 19 Kuusankoskitalolla (tulosten julkistaminen ja palkintojenjako). YLE radioi toisen finaalikonsertin suorana lähetyksenä. Kilpailu tiivistyy huippujännittäviin tunnelmiin, kun tuomaristo päättää kilpailun lopputuloksen Kotkan ja Kouvolan finaalikonsertit kuultuaan ja orkesteriharjoituksia seurattuaan. Juryn puheenjohtaja Atso Almila johtaa kilpailun finaalikonsertit, joissa orkesterina taituroi Kymi Sinfonietta. Orkesterin muusikot toimivat myös pienempien kamarimusiikkikokoonpanojen esittäjinä.

Konserttiliput ovat myynnissä 8.8. lähtien Ticketmasterissa. Lippuja voi tiedustella myös orkesteritoimistosta (puh. 05-234 4891) tai tuntia ennen ovelta.

Lisätietoja:

Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi   

    

28.03.2022

Valtakunnallisen IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun osallistumisaika päättyi 14.2.2022. Kilpailukansliassa eletään ilahtuneissa tunnelmissa, sillä kilpailuun saapui ennätykselliset 47 sävellystä! Sävellyksiä on lähetetty postileimojen perusteella ympäri Suomea, mikä on osoitus siitä, että tieto kilpailusta on saavuttanut laajalti nuoret säveltäjät. Sekä kansainvälisen että lapsille ja nuorille suunnatun sävellyskilpailun osanottajamäärät ovat kasvaneet siis tasaisesti kerta toisensa jälkeen. Edelliseen lasten ja nuorten kilpailuun vuonna 2017 saapui 42 sävellystä. Klami-kilpailun merkitys ja tunnettuus kasvavat siis kerta kerralta. Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu on osanottajamäärältään suurimpia sävellyskilpailuja maailmanlaajuisesti ja Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on lajissaan ainutlaatuinen kokonaisuus ja upea oppimisprosessi nuorille säveltäjille.

Tuomaristo ja kilpailun järjestäjät erittäin ilahtuneita osanottajamäärästä

Sävellyskilpailun tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev. Jury ja kilpailun järjestäjät kommentoivat kilpailun osanottajamäärää seuraavasti: ”Erityisen ilahduttavaa on, että nuorilla on ollut suurta innostusta säveltämiseen ja uuden musiikin luomiseen myös näinä haastavina aikoina. Kilpailun kannustuslauseena onkin ollut ’Sävellä äänesi esiin!’, millä on viitattu mm. siihen, että jokaista nuorta säveltäjää ja kilpailuun osallistujaa on haluttu rohkaista oman musiikillisen äänen ja tyylin käyttämiseen omaa sävellystä luodessaan. Samalla on kannustettu myös oman musiikillisen mielikuvituksen hyödyntämiseen. On todella inspiroivaa ja koskettavaa päästä kuulemaan tätä musiikkia livenä kilpailun marraskuisissa finaalikonserteissa Kymi Sinfoniettan muusikoiden esittämänä.”       

Tuomaristo kokoontuu keväällä 2022 valitsemaan anonyymien sävellysten joukosta teokset kilpailun finaaliin. Nämä noin kymmenen sävellystä esitetään kilpailun kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2022. Finaaliin valitut säveltäjät pääsevät itse mukaan teostensa harjoitteluprosessiin ja kuulemaan säveltämäänsä musiikkia todennäköisesti ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä! Konserteissa finaaliteokset esittää Kymi Sinfonietta. Orkesterin muusikot toimivat lisäksi pienempien kamarikokoonpanojen esiintyjinä. Kilpailu tiivistyy huippujännittäviin tunnelmiin, kun tuomaristo päättää kilpailun lopputuloksen Kotkan ja Kouvolan finaalikonsertit kuultuaan. Konserttien kapellimestarina on Atso Almila.

Suuri osanottajamäärä on osoitus siitä, että tämänkaltaiselle sävellyskilpailulle on olemassa selkeä tilaus. Suosioon on vaikuttanut kilpailun nimekkään ja ammattitaitoisen tuomariston ohella varmasti myös se, että kilpailussa on vahva kannustamisen näkökulma: kilpailun finaaliin valitut nuoret pääsevät mukaan finaalikonserttien harjoitusprosessiin ja tutustumaan myös muihin säveltäviin nuoriin.

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi.

17.03.2021

TIEDOTE 19.3.2021

Maailman merkittävimpiin sävellyskilpailuihin lukeutuva Uuno Klami -sävellyskilpailu kutsuu kaikki säveltämisestä innostuneet lapset ja nuoret tervetulleiksi osallistumaan IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailuun! Vuosina 2021–2022 järjestettävä kansallinen sävellyskilpailu on tarkoitettu 10–19-vuotiaille sävellyksenharrastajille ja -opiskelijoille. Lajissaan ainutlaatuinen kilpailu tähtää uuden nuoren säveltäjäsukupolven kannustamiseen ja rohkaisee oman musiikillisen äänen esilletuomiseen – vain mielikuvitus on rajana. Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu esittelee tulevaisuuden säveltäjänimien musiikkia.

Kilpailu jakautuu 10–14-vuotiaiden ja 15–19-vuotiaiden ikäsarjaan. Sävellykset tulee postittaa kilpailukansliaan viimeistään 14.2.2022. Tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev, jotka lukeutuvat tunnetuimpien nykysäveltäjiemme joukkoon. Säveltäjyyden ohella tuomariston jäseniä yhdistää aito kiinnostus lasten ja nuorten luovaa musiikillista ajatusmaailmaa kohtaan. Teosten arvioinnin ensimmäisessä vaiheessa kevättalvella 2022 jury valitsee anonyymien sävellysten joukosta molemmista sarjoista parhaat teokset esitettäväksi kilpailun finaalikonserteissa syyskaudella 2022. 

 


Vuoden 2012 finalistit

Jury tekee lopullisen päätöksensä vasta finaalikonsertit kuultuaan 

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu huipentuu syyskaudella 2022 Kotkassa ja Kouvolassa pidettäviin finaalikonsertteihin, joissa orkesterina on Kymi Sinfonietta ja kapellimestarina myös kilpailun tuomaristossa vaikuttava Atso Almila. Kaikki noin kymmenen finaaliin valittua nuorta saapuu finaaliviikolla Kymenlaaksoon, missä he pääsevät osallistumaan finaalikonserttien orkesteriharjoituksiin. Ja mikä parasta, samalla heille tarjoutuu ainutlaatuinen tilaisuus kuulla sävellyksensä orkesterin esittämänä jo ennen jännittäviä finaalikonsertteja! Ammattimuusikkojen myönteinen palaute ja tuomariston perehdytykset säveltäjän ammattiin kilpailun aikana ja sen jälkeen sekä omanikäisten säveltävien nuorten kohtaaminen onkin koettu kannustavina elementteinä kilpailussa.

 

Kilpailun merkitys valtakunnallisesti

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu on ainoa laatuaan Suomessa, siihen saapuneiden sävellysten määrä ja sisältö ovat ilahduttaneet sekä tapahtuman järjestäjiä että tuomaristoa kerta toisensa jälkeen. Säveltävien lasten ja nuorten luoma musiikki ja heistä säteilevä luova into ovat inspiroineet myös muita mukana olevia tahoja ammattimuusikoista yleisöön. Kilpailu on saanut erittäin hyvää palautetta edellisten kilpailujen finalisteilta, sillä on ollut merkittävä vaikutus nuorten musiikillisiin pyrkimyksiin pitkälle tulevaisuuteen. Kilpailussa on vahva pedagoginen näkökulma, joka vahvistaa myös musiikkioppilaitosten ja -luokkien tekemää työtä: ammattiorkesterin kanssa työskentelyyn avautuu erittäin harvoin mahdollisuus sävellysharrastuksen tai -uran tässä vaiheessa, millä on erittäin suuri merkitys finalistien tulevaisuuden kannalta. 

 

Kilpailun säännöt ja ilmoittautumiskaavake: www.klamicompetition.fi 

 

LISÄTIETOJA: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, 

toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, www.klamicompetition.fi