Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu

III Lasten ja nuorten Uuno Klami –sävellyskilpailun finalistit. Kuvaaja Petri Hurme.

Idea kansallisesta lapsille ja nuorille suunnatusta sävellyskilpailusta syntyi Kymi Sinfoniettan orkesterimuusikoiden keskuudessa vuosina 2003–2004 järjestetyn I Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun jälkeen. Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2007 ja toistamiseen vuosina 2011–2012. Marraskuussa 2017 finaalikonsertteihin huipentunut III Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailu järjestettiin vuosina 2016–2017.

Kilpailuun saapuneiden sävellysten määrä ja taso ovat yllättäneet kerta toisensa jälkeen erittäin iloisesti sekä tapahtuman järjestäjät että tuomariston: usean kymmenen monipuolisen sävellyksen osallistuminen kilpailuun on ollut osoitus alan nuorten harrastajien innostuneisuudesta ja kilpailun merkityksestä. Vuosina 2016–17 kilpailuun saapui ennätykselliset 42 sävellystä, sävellyksiä tuli kilpailuun aina Pohjois-Suomesta pääkaupunkiseudulle saakka ja itäisimmästä Suomesta läntisimpään. Kymi Sinfonietta on esittänyt kilpailun finaaliin valitut teokset Kotkassa ja Kouvolassa järjestetyissä YLE:n radioimissa finaalikonserteissa.

Sävellyskilpailu on ollut finalisteille myös pedagoginen prosessi, sillä he ovat päässeet osallistumaan oman teoksensa harjoitusprosessiin finaalikonserttiviikolla, kommunikoimaan teoksistaan ja niiden lopullisesta esitysmuodosta kapellimestarin, orkesterin ja toisten finalistien kanssa ja kuulemaan sävellyksensä ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä. Ideana on ollut, että kilpailusta saamistaan kokemuksista ja kontakteista nuoret säveltäjät voivat ammentaa tukea ja kannustusta myös tulevissa vaiheissaan musiikin parissa.