In English In English

Tuomaristo

Kalevi Aho, tuomariston puheenjohtaja, säveltäjä
Magnus Lindberg, säveltäjä
Erkki-Sven Tüür, säveltäjä
Yasuo Shinozaki, kapellimestari

 (Kuva: Maarit Kytöharju)

KALEVI AHO (s. 1949)

Keskeisiin suomalaisiin nykysäveltäjiin kuuluva Kalevi Aho (s. 1949) alkoi opiskella viulunsoittoa kotikaupungissaan kymmenen vuoden ikäisenä, ja hänen ensimmäiset sävellyksensä ovat peräisin jo tuolta ajalta. Syksystä 1968 hän opiskeli viulunsoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa; hänen sävellysopettajanaan oli Einojuhani Rautavaara.

Suoritettuaan sävellysdiplomin keväällä 1971 Aho jatkoi opintojaan Berliinissä Boris Blacherin johdolla (Staatliche Hochschule für Musik and darstellende Kunst). Vuodesta 1974 vuoteen 1988 hän toimi Helsingin Yliopistossa musiikkitieteen lehtorina, ja vuosina 1988-1993 hän työskenteli Sibelius-Akatemian sävellyksen professorina. Syksystä 1993 Aho on työskennellyt vapaana säveltäjänä, ja vuonna 1994 hänelle myönnettiin Suomen valtion 15-vuotinen taiteilija-apuraha.

Ahon tuotannon keskeinen osa koostuu laajamuotoisista orkesteri-, kamarimusiikki- ja vokaaliteoksista. Tällä hetkellä hänen tuotantoonsa kuuluu viisi oopperaa (1977-2013), viisitoista sinfoniaa (1969-2010), yhdeksäntoista konserttoa (1981-2011), kolme kamarisinfoniaa jousiorkesterille, muuta orkesteri- ja vokaalimusiikkia, suuri määrä kamarimusiikkia eri kokoonpanoille sekä lukuisia soolosoitinteoksia.

Hän on tehnyt myös lukuisia orkestrointeja ja sovituksia muiden säveltäjien teoksista. Tärkein näistä on Uuno Klamin keskeneräisen baletin Pyörteitä täydentäminen. Vuodesta 1992 Aho on toiminut Sinfonia Lahden nimikkosäveltäjänä, ja syksyllä 2011 hänet nimitettiin orkesterin kunniasäveltäjäksi.

Aho on ollut lisäksi aktiivinen musiikkikirjoittaja. Hänellä on ollut myös useita tärkeitä organisatorisia tehtäviä Suomen kulttuurielämässä.

 (Kuva: Saara Vuorjoki)

MAGNUS LINDBERG (s.1958)

Magnus Lindberg (s. 1958) on oman sukupolvensa johtavia säveltäjiä ja musiikkivaikuttajia Suomessa. Hän opiskeli sävellystä Einojuhani Rautavaaran ja Paavo Heinisen johdolla Sibelius-Akatemiassa. Heininen rohkaisi oppilaitaan hakemaan vaikutteita vallitsevan suomalaisen musiikkiestetiikan ulkopuolelta ja tutkimaan eurooppalaista avantgardea. Lindberg oli mukana perustamassa 1980-luvun taitteessa Korvat auki! -ryhmää, jonka pyrkimyksenä oli tuoda esiin valtavirtaa edustavaa modernismia.

Lindbergin läpimurto säveltäjänä tapahtui kahden laajan teoksen, Action-Situation-Signification (1982) ja Kraft (1983–85) myötä, jotka linkittyivät tiiviisti kokeellisen Toimii-yhtyeen perustamiseen. Kokeellisuus, monimuotoisuus ja primitivismi olivat keskeisiä piirteitä hänen tuon ajan tuotannossaan. 1980-luvun lopulla Lindbergin musiikki ammensi modernista klassismista.

Lindberg on noussut orkesterisäveltäjien eturintamaan mm. teostensa Feria (1997), Fresco (1997), Cantigas (1999), ja Sculpture (2005) sekä sello- (1999), klarinetti- (2002) ja viulukonserton (2006) myötä. Viimeisimpiin teoksiin lukeutuvat Berliinin filharmonikkojen tilaustyö Seht die Sonne (2007) ja ensimmäinen kuoro-orkesteriteos GRAFFITI, joka kantaesitettiin Helsingissä toukokuussa 2009.

Lindberg toimi New York Philharmonic -orkesterin nimikkosäveltäjänä vuosina 2009-2012, jolloin syntyivät uudet teokset EXPO, Al Largo orkesterille ja Souvenir sekä vuonna 2012 kantaesitetty pianokonsertto nro 2. Vuonna 2003 Lindbergille myönnettiin arvostettu Wihurin Sibeliuspalkinto.


ERKKI-SVEN TÜÜR (s. 1959)

Erkki-Sven Tüür (s. 1959) opiskeli lyömäsoitinten ja huilunsoittoa Tallinnan Georg Ots -musiikkikorkeakoulussa (1976–1980) ja sävellystä Tallinnan konservatoriossa professori Jaan Räätsin johdolla (1980–1984). Hän kävi myös professori Lepo Sumeran yksityisillä sävellystunneilla Tallinnassa ja opiskeli elektronista musiikkia Karlsruhessa. Ammattisäveltäjäksi hän siirtyi vuoden 1980-luvun jälkipuoliskolla.

Tüürin sävellystyön pääpaino on soitinmusiikissa. Hänen sävellystuotantonsa sisältää kahdeksan sinfoniaa, useita konserttoja, oopperan ja runsaasti kamarimusiikkia. Hän käyttää monia eri sävellystekniikoita ja on kiinnostunut erityisesti gregoriaanisesta kirkkolaulusta, minimalismista, lineaarisesta polyfoniasta, mikrotonaalisuudesta, 12-sävelmusiikista ja äänikenttätekniikasta.

Tüür säveltää mieluiten sinfoniaorkesterikokoonpanolle. Hänen teoksiaan ovat esittäneet orkesterit ympäri maailman, näiden joukossa mm. BBC Symphony Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Münchner Philharmoniker, NDR Sinfonieorchester, Chicago Symphony Orchestra ja Detroit Symphony Orchestra.

Tüür on kansainvälisen uuden musiikin festivaalin NYYD:n taiteellinen johtaja ja Viron musiikkiakatemian kunniatohtori. Hänelle on myönnetty mm. Viron musiikkipalkinto (1987 ja 1988), Viron kulttuuripalkinto (1997), Baltic Assemblyn kulttuuripalkinto (1998), Great Bear –palkinto (1996 ja 1997), Valkoisen tähden ritarikunnan toisen luokan kunniamerkki (2000) sekä Viron musiikkineuvoston palkinto (2003). Levy-yhtiöistä mm. ECM, Virgin, Teldec, BIS, Erdenklang ja Ondine ovat julkaisseet Tüürin teosten esityksiä.
 

 

YASUO SHINOZAKI

Yasuo Shinozaki syntyi Japanissa, jossa hän myös aloitti kapellimestariopintonsa. Hän jatkoi opintojaan Leopold Hagerin oppilaana Wienin musiikkikorkeakoulussa, Myung-Whun Chungin oppilaana Accademia Musicale Chigianassa Siennassa sekä Seiji Ozawan ja Bernard Haitinkin johdolla Tanglewoodissa.

Vuonna 2000 Shinozaki sai toisen palkinnon Toisessa Kansainvälisessä Jean Sibelius –kapelli-mestarikilpailussa, jossa hän jäi erityisesti kuulijoiden mieleen johtamalla tunteikkaan esityksen Sibeliuksen toisesta sinfoniasta. Hän sai kutsun HKO:hon sekä Turun kaupunginorkesteriin. Vuoden 2007 alussa Shinozaki kiinnitettiin Kymi Sinfoniettan taiteelliseksi johtajaksi. Shinozaki on työskennellyt Suomessa myös Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian ja Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Työskennellessään Los Angelesin Filharmonikoissa Esa-Pekka Salosen avustavana kapellimestarina elokuusta 2001 syyskuuhun 2004 Shinozaki johti yli 40 konserttia. Walt Disney Concert Hallin kausikonserttien lisäksi hän johti orkesteria myös mm. Hollywood Bowlissa sekä sen alueellisilla kiertueilla. Hän esiintyi myös Los Angelesin Filharmonikkojen Uuden musiikin ryhmän kanssa.

Nykyään Lontoossa asuva Shinozaki on johtanut Japanissa mm. Tokion Filharmonikkoja ja New Japan Philharmonic -orkesteria sekä työskennellyt kapellimestarina Tokion Nikikai -oopperassa ja Japanin Kansallisoopperassa, jossa hän teki oopperadebyyttinsä Mozartin Figaron häiden parissa. Iso-Britanniassa hän on johtanut Bournemouthin sinfoniaorkesteria, BBC Scottish Symphony Orchestraa ja BBC Filharmoniaa.

Shinozaki on luonut loistavan uran myös Etelä-Afrikassa, jossa hän on johtanut Cape Filharmoniaa sekä Johannesburgin ja KwaZulu-Natalin filharmonisia orkestereita.